• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах тривають позапланові заходи на об’єктах операторів системи розподілу
опубліковано 24 червня 2021 року о 09:02

Представники Держенергонагляду продовжують здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.

Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Так, Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області здійснено позаплановий захід на енергетичних об’єктах філії «Карпатська» оператора системи розподілу (ОСР) АТ «Прикарпаттяобленерго». Захід проведено на підставі звернення мешканця с. Тюдів Косівського  району щодо неналежної якості електропостачання (висока напруга).

З виїздом на місце представниками Управління здійснено обстеження технічного стану повітряної лінії (ПЛ) та трансформаторної підстанції (ТП). В результаті виявлено порушення вимог нормативно-технічних документів (НТД) щодо технічного стану та організації експлуатації електромереж, зокрема:

  • виконано з’єднання проводів скрутками у прогонах між опорами № 54-55 та № 158-159;
  • наявність гілок дерев у прогонах між опорами № 55-157-158-159-161-162  ПЛ-0,4 кВ Л-3 від КТП-275;
  • наявний обірваний заземлювальний пристрій на опорі № 150 ПЛ-0,4 кВ Л-3 від КТП-275;
  • наявний несправний пристрій регулювання напруги силового трансформатора 10/0,4 кВ КТП-275.

Також підтвердився факт невідповідності показників якості електричної енергії державному стандарту (ДСТУ EN 50160:2014) в точках приєднання споживачів до ПЛ-0,4 кВ Л-3 від КТП-275. В результаті проведених вимірів зафіксовано такі значення величин напруги та струму: Іа = 24 А, Ів = 1,9 А, Іс = 1,6 А, Іо = 4,3 А; Uао = 224 В, Uво = 233 В, Uсо = 280 В; Uав = 402 В, Uвс = 440 В, Uас = 429 В.

За результатами здійсненого заходу ОСР АТ «Прикарпаттяобленерго»  видано обов’язковий до виконання припис щодо усунення виявлених порушень.  Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управління Держенергонагляду у Черкаській області проведено позаплановий захід за зверненням громадянки щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ, за адресою заявниці (с. Леськи Черкаського району) та переривання електропостачання.

Під час проведення заходу інспекторами Управління було встановлено, що електропостачання до будинку громадянки здійснюється ПЛ-0,4 кВ Л-1 від ТП 10/0,4 кВ № 842, що знаходиться на балансі та технічному обслуговувані ОСР ПАТ «Черкасиобленерго».

Працівниками ОСР, на вимогу Управління, було встановлено засоби вимірювання показників якості електричної енергії у контейнері за адресою заявниці та на шинах 0,4 кВ у розподільчому пункті ТП-842. В результаті вимірів зафіксовано, що напруга не відповідає нормам ДСТУ.

Крім того, виявлено невідповідність встановленого електрообладнання ПЛ-0,4 кВ Л1 від ТП-842 та ТП-842 проєктній документації, а саме:

  • не замінено силовий трансформатор Т1 потужністю 63 кВА на силовий трансформатор більшої потужності у ТП-842;
  • не виконано заміну проводу ПЛ-0,4 кВ Л1 від ТП-842 у проміжку опор № 2-5 на провід більшого перерізу.

За результатами проведеного заходу складено акт, на підставі якого видано ОСР обов’язковий до виконання припис.

Також Управлінням перевірено факти переривання електропостачання до помешкання громадянки. На підставі перевірок графіків планових, позапланових, аварійних відключень, журналу вихідних телефонограм та журналу обліку і реєстрації робіт за розпорядженнями було встановлено, що з початку 2021 року домоволодіння за адресою заявниці відключалося від електропостачання 4 рази для виконання планових та позапланових ремонтних робіт. Зокрема, відповідно до інформації, наданої ПАТ «Черкасиобленерго», виконувались роботи на ПЛ-10 кВ Л-41 «Барвінок». Крім того, 08.03.2021 сталась одна аварійна ситуація (вимикалась ТП-842 для демонтажу аварійного вводу). Про всі відключення ПАТ «Черкасиобленерго» повідомляло споживачів через свій офіційний вебсайт та сільську раду с. Леськи.

Заявницю повідомлено, що відповідно до Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання, затвердженого постановою НКРЕКП від 12.06.2018 № 375 (далі – Порядок), ОСР повинен забезпечити загальні стандарти якості надання послуг з електропостачання. Водночас згідно з пунктом 2.4. глави 2 Порядку, у разі недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг з електропостачання, ОСР надає споживачу компенсацію у розмірах, наведених у додатку 1 до Порядку (за вирахуванням необхідних сум податків, якщо такі застосовуються), та відповідно до процедур, визначених главою 6 Порядку.

Управлінням Держенергонагляду у Рівненській області проведено позаплановий захід на підставі звернення мешканки с. Кам’яне Сарненського району щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ.

У ході заходу було встановлено, що електропостачання до будинку заявниці здійснюється ПЛ-0,4 кВ від ТП-10/0,4 кВ № 99. Електричне обладнання та електромережі знаходяться на балансі й технічному обслуговуванні ОСР ПрАТ «Рівнеобленерго».

На вимогу Управління, для визначення відповідності параметрів якості електроенергії вимогам ДСТУ, персоналом ОСР було проведено виміри величин напруги і струму у РУ-0,4 кВ ТП-99 та у трьох будинках в с. Кам’яне. В результаті вимірів величини напруги відповідали параметрам, визначеним ДСТУ.

Крім того, Управлінням проведено перевірку ПЛ-0,4 кВ і ТП-99 та виявлено порушення щодо технічного стану електроустановок та організації їх експлуатації, зокрема:

  • не забезпечено надійність контактних з’єднань фази «А» рубильника на приєднанні Л-1 «Калюги» у РУ-0,4 кВ ТП-99 (перегрівання контактів);
  •  перегрівання контактів PEN-провідника на приєднанні Л-1 «Калюги»  у РП-0,4 кВ ТП-99;
  • не проведено випробування силового трансформатора ТП-99;
  • не проведено вимірювання опору заземлювального пристрою ТП-99;
  • не виконано рівномірний розподіл навантаження ПЛ-0,4 кВ Л-1 «Калюги» від ТП-99 по трьох фазах у прогонах опор № 1-72 тощо.

За результатами проведеного заходу складено акт та видано ПрАТ «Рівнеобленерго» припис на усунення виявлених порушень. Виконання вимог припису взято Управлінням на контроль.

Також за зверненнями громадян щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ, було проведено позапланові заходи представниками Управлінь у Вінницькій, Донецькій, Житомирській, Закарпатській та Запорізькій областях.

У ході здійснення заходів у всіх випадках виявлено порушення НТД в частині технічного стану та організації експлуатації обладнання електричних мереж. У підсумку ОСР (АТ «Вінницяобленерго», АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», АТ «Житомиробленерго», ПрАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго») видано відповідні приписи, виконання яких взято Управліннями на контроль.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux