• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У Донецькій області розслідували технологічне порушення на ПЛ «Староігнатівка – Карань»
опубліковано 23 червня 2021 року о 13:11

Представники Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь у роботі комісії з розслідування технологічного порушення, що сталось на об’єкті оператора системи розподілу АТ ДТЕК «Донецькі електромережі».

Такі дії передбачено Інструкцією про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України, затвердженою наказом Міністерства палива та енергетики України від 09.06.2005 № 255 (із змінами, внесеними згідно з наказом Мінпаливенерго від 29.12.2008 № 668).

З місця події: 30.05.2021 сталось технологічне порушення на повітряній лінії ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань». На момент виникнення технологічного порушення схема прилеглої ділянки мережі 35-110 кВ відповідала схемі нормального режимy.

Так, о 07 год. 30 хв. персоналом ОСР виявлено вимкнений вимикач МВ-35 кВ приєднання «Карань» на підстанції ПС 35 «Староігнатівка». Автоматичне повторне ввімкнення відсутнє. Ручне повторне включення (РПВ) успішне. Під час огляду обладнання підстанції пошкоджень не виявлено.

Після успішного РПВ МВ-35 кВ приєднання «Староігнатівка» на ПС 35 «Карань», з’явилось замикання на землю у мережі 35 кВ по фазі «В». Приєднання відключено вручну, внаслідок чого були знеструмлені ПС 35 кВ «Карань», «Новоселка» (споживачі ІІІ категорії Волноваського РЕМ) та «Кальчинський кар’єр (абонентська)».

Через деякий час МВ-35 кВ приєднання «Карань» на ПС 35 кВ «Староігнатівка» також було відключено вручну. Згодом працівники ОСР оглянули ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань» та виявили пошкодження шлейфу по фазі «В» на опорі № 1. ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань» було виведено в ремонт.

Водночас під час огляду ПЛ на опорі № 31 виявлено електродугове пошкодження ізолятора по фазі «В» з розпушуванням проводу та сліди електричної дуги на ізоляторах по фазам «А» і «С». О 16 год. 52 хв. ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань» було включено після ремонту.

ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань» введено в експлуатацію у 1955 році. Протяжність ПЛ становить 14,94 км. Кількість опор – 103 шт. У серпні-вересні 2020 року здійснено розчистку траси та технічне обслуговування ПЛ. У 2021 році проведено капітальний ремонт ПЛ. Помилкові дії оперативного персоналу, які спричинили порушення, відсутні. Претензії від споживачів також відсутні.

Порушення класифіковано як відмову ІІ категорії (перерва в енергопостачанні споживачів, що призвела до недовідпуску електроенергії від 10 до 100 тис. кВт∙год.). Недовідпуск електричної енергії склав 14,25 тис. кВт∙год.

В результаті розслідування комісією було складено відповідний акт та встановлено, що причиною виникнення технологічного порушення стало електродугове пошкодження ізолятора по фазі «В» на порі № 31 з розпушуванням проводу через потрапляння блискавки. Виникнення перенапруги призвело до пошкодження шлейфу по фазі «В» на опорі № 1. Технологічне порушення на ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань» виникло під час складних метеорологічних умов.  

За результатами роботи комісії Управлінням визначено основні (організаційні й технічні) заходи щодо недопущення подібних порушень у майбутньому:

  • виконати інженерний  огляд ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань»;
  • розглянути необхідність монтажу грозозахисного тросу по всій довжині ПЛ 35 кВ «Староігнатівка – Карань»;
  • провести позаплановий інструктаж усім черговим електромонтерам Приазовських ВЕМ (під час проведення післяаварійного огляду обладнання ПС – звернути увагу на стан перших опор та цілісність інших елементів ПЛ 35-110 кВ, приєднаних до розподільчого пристрою ПС).
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux