• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах розглянуто звернення громадян щодо електропостачання
опубліковано 13 листопада 2020 року о 12:20

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперервним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Миколаївській області опрацьовано 4 звернення щодо виконання АТ «Миколаївобленерго» вимог Кодексу системи розподілу (далі – Кодекс) із зазначенням інформації про лінії електропередавання 35 кВ та трансформаторні підстанції 35/10 кВ з прив'язкою до географічних даних у геодезичній інформаційно-технічній системі (далі – ГІС).

Під час розгляду звернень було встановлено, що ОСР порушено пункти 4.10.1, 4.10.2 та 4.10.4 Кодексу щодо внесення до ГІС АТ «Миколаївобленерго» даних стосовно ПЛ-35 кВ «НСП-РП Щербані», ПЛ-35 кВ  «Вознесенськ-Зернорадгоспна», ПС 35/10 кВ «Братське» та вихідних від неї мереж, ПС 35/10 кВ «Крива Пустош» і вихідних від неї мереж, зокрема:

  • не відображається унікальний цифровий код, інформація про нумерацію опор, переріз провідників та технічна інформація, необхідна для управління експлуатацією й розвитком електричних мереж (топологія мереж, межі охоронних зон, технічна характеристика об’єктів) по ПЛ-35 кВ та ПЛ-10 кВ, вихідних від ПС 35/10  кВ;
  • не відображається інформація щодо кількості трансформаторів, їх тип та номінальна потужність по ПС 35/10  кВ.

Враховуючи зазначене, Управління направило АТ «Миколаївобленерго» відповідні рекомендації стосовно розроблення та виконання заходів щодо усунення виявлених порушень з повідомленням про їх виконання.

Повідомляємо, відповідно до пункту 4.10.3 Кодексу, Держенергонагляд здійснює державний нагляд за електричними установками і мережами ОСР та контроль за достовірністю технічних даних, внесених до ГВІ.

Водночас на Закарпатті представник Управління Держенергонагляду  взяв  участь у засіданні комісії Інформаційно-консультативного центру ПрАТ «Закарпаттяобленерго» (далі – ІКЦ), під час якого розглядалось звернення громадянки щодо відновлення електропостачання до її будинку в м. Перечин.

Представниками Управління, Перечинського РЕМ та у присутності заявниці було проведено обстеження повітряної лінії, від якої заживлена електроустановка за вищевказаною адресою. В результаті було встановлено, що ПЛ-0,4 кВ частково пошкоджена (відсутні два прольоти нульового проводу) та потребує розчистки від заростей, дерев і чагарнику. Крім того, було встановлено, що відповідно до Договору на користування, межу розподілу встановлено на наконечниках кабелю опори, що не відповідає дійсності. Для підтвердження прав власності на ПЛ-0,4 кВ,  заявницею на засіданні комісії ІКЦ було надано лист ПрАТ «Електро» щодо будівництва повітряно-кабельної лінії 0,4 кВ від ТП-91 до ВРП 0,4 кВ для громадянки.

На комісії ІКЦ було проаналізовано викладені факти і документи та зазначено, що заявниці необхідно привести лінію електромережі до задовільного стану, а також звернутись з відповідними документами для переоформлення договору до Перечинського РЕМу для приведення договірних відносин відповідно до чинного законодавства.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області опрацьовано звернення мешканця смт Новобахмутівка Ясинуватського району щодо припинення 22 жовтня електропостачання до його помешкання, у зв'язку з виходом з ладу автоматичного вимикача, встановленого у закритому та опломбованому приладі обліку.

За результатами розгляду звернення встановлено, що АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» порушено вимоги:

  • пункту 1.2.20 глави 1.2 розділу І Правил улаштування електроустановок щодо умов надійності для електроприймачів ІІІ категорії  електропостачання;
  • підпункту 3 пункту 5.1.2 глави 5.1 розділу V Правил роздрібного ринку  електричної енергії (далі – ПРРЕЕ) в частині недотримання показників якості  електропостачання, що характеризують  рівень надійності (безперервності) електропостачання, комерційної якості  надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, а також  якості електричної енергії, перелік  та величини яких затверджено  Регулятором;
  • підпункту 6 пункту 5.5.1 глави 5.5 розділу V ПРРЕЕ щодо права Споживача  електричної енергії отримувати якісні послуги з розподілу (передачі), постачання та комерційного обліку  електричної енергії.

Станом на 28 жовтня 2020 року електропостачання до помешкання заявника було відновлено. Загальний термін знеструмлення склав 5 діб.

Також інспекторами Управління розглянуто звернення громадянина з питань порушень вимог нормативних документів, що були допущені під час виконання робіт із спорудження дамби на «Пожежних водоймах» (біля залізничної станції «Електрична») у м. Миколаївка Слов’янського району та становлять загрозу енергетичним об’єктам.

В результаті опрацювання звернення було встановлено:

  • у місцевості навколо залізничної станції «Електрична»  не  існують водойми з офіційною назвою «Пожежні водойми»;
  • факти, що підтверджують проведення робіт із спорудження нової дамби, не виявлено;
  • в районі дамби першої водойми, що розташована біля останньої присадибної ділянки житлового масиву на вул. Вокзальна у м. Миколаївка, відсутні електричні мережі СП «Слов’янська дистанція електропостачання» РФ «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» та СО ПАТ «Донбасенерго» «Слов’янська ТЕС», яким би могли становити загрозу земляні роботи, що можливо проводилися на дамбі.

Враховуючи вищезазначене, інформація, наведена у зверненні не підтвердилася, а фактори, що становлять загрозу енергетичним об’єктам на території залізничної станції «Електрична» не виявлено.

Крім того, у м. Вінниця 05 листопада відбулося засідання комісії ІКЦ ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ». У нараді взяв участь представник Управління Держенергонагляду у Вінницькій області.

Під час засідання було розглянуто звернення громадянина щодо коригування обсягів спожитої електричної енергії. Так, було заслухано усіх членів комісії та громадянина, а також розглянуто наявні документи. За результатами опрацювання звернення, комісією ІКЦ вирішено:

  • АТ «Вінницяобленерго» необхідно провести коригування споживання електроенергії до фактичних показників розрахункового лічильника електричної енергії за жовтень 2020 року;
  • ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» провести перерахунок обсягів спожитої електричної енергії.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux