• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Київщині Держенергонагляд захистив права замовника щодо приєднання електроустановок до електромереж
опубліковано 12 листопада 2020 року о 12:50

Представниками Управління Держенергонагляду у м. Києві розглянуто заяву-скаргу ТОВ «КРОС» щодо обґрунтування вимог технічних умов на приєднання електроустановок до мереж оператора системи розподілу ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» (далі – ОСР).

Замовник звернувся до ОСР із заявою про приєднання до електричних мереж та отримав від ОСР пропозицію щодо укладення Договору про стандартне приєднання до електричних мереж. Однак, Технічні умови стандартного приєднання до електричних мереж, що є невід’ємним додатком до Договору, містили вимоги щодо електроустановок замовника в частині визначення місця встановлення трансформаторної підстанції напругою 10/0,4 кВ для забезпечення підключення електроустановок об’єкта замовника. Замовник не погоджувався з вимогами зазначеного пункту Технічних умов та звернувся до Держенергонагляду щодо технічного обґрунтування вказаних вимог.

Працівниками Управління Держенергонагляду у м. Києві проведено детальний аналіз наданої документації та електричних мереж системи розподілу. В ході проведених дій, оператору системи розподілу запропоновано внести зміни у Технічні умови з урахування конфігурації електричних мереж, якості та надійності електропостачання об’єкта замовника.

За результатами розгляду звернення, ОСР підготовлено нові Технічні умови, у яких, зокрема, виключено спірний пункт та досягнуто згоди із замовником щодо приєднання до електричних мереж .

Нагадаємо, Управлінням Держенергонагляду у Чернівецькій області визначено альтернативні точки приєднання до електромереж ОСР.

Довідково:

Взаємовідносини, що виникають під час приєднання новозбудованих, реконструйованих чи технічно переоснащених електроустановок замовників (крім когенераційних установок) до електричних мереж, регулюються Кодексом систем розподілу (далі – Кодекс), затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 310 (із змінами).

Відповідно до вимог пункту 4.5.10 глави 4.5 розділу IV Кодексу, замовник та/або інший заінтересований суб'єкт має право письмово звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузі електроенергетики (Держенергонагляд), щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов на приєднання їх відповідності чинним стандартам, нормам і правилам та отримати відповідний висновок.

Висновок центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузі електроенергетики, щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов на приєднання є обов'язковим до виконання ОСР.

Замовник має право звернутися до ОСР із заявою в довільній формі з вимогою виключення технічних заходів, що зазначаються у висновку як необґрунтовані. ОСР протягом 10 робочих днів з дня отримання відповідного звернення повинен повідомити замовника про вжиті заходи для виконання висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузі електроенергетики.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux