• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Держенергонагляд захистив права замовника в частині приєднання електроустановок до електричних мереж
опубліковано 05 листопада 2020 року о 12:41

До Управління Держенергонагляду у Чернівецькій області звернулось ТОВ «Д-ОІЛ» із скаргою щодо обґрунтування вимог технічних умов на приєднання електроустановок до мереж оператора системи розподілу АТ «Чернівціобленерго» (далі – ОСР).

Підприємство, що здійснює господарську діяльність на території Чернівецької області, запланувало збудувати автозаправну станцію з пунктом сервісного обслуговування водіїв та пасажирів у с. Чагор Глибоцького району.

З метою забезпечення електропостачання об'єкту, підприємство звернулось до ОСР із заявою про приєднання до електричних мереж. Зі свого боку, ОСР визначив тип приєднання, уклав із замовником договір на стандартне приєднання електроустановок до електричних мереж та видав технічні умови на приєднання.

Відповідно до виданих технічних умов, для забезпечення приєднання електроустановок споживача електричної енергії, ОСР зобов'язався побудувати трансформаторну підстанцію напругою 10/0,4 кВ та повітряну лінію електропередачі напругою 0,4 кВ, від якої необхідно влаштувати електрозабезпечення точки приєднання. Проте, до проведення будівельних робіт, ОСР необхідно було здійснити ряд заходів для відведення земельних ділянок під об'єкти електричних мереж. Зазначені заходи значно збільшували б терміни з надання послуги приєднання. Тому замовник послуги ТОВ «Д-ОІЛ» звернувся до Держенергонагляду щодо технічного обґрунтування вимог технічних умов.

29 жовтня 2020 року представниками Управління Держенергонагляду у Чернівецькій області проведено розгляд звернення з виїздом на місце, під час якого визначено альтернативні точки приєднання та запропоновано ОСР внести зміни до технічних умов, змінивши точку забезпечення потужності. Зазначені зміни не потребують відведення земельних ділянок та суттєво прискорюють процедуру приєднання до електромережі електроустановок замовника.

За результатами розгляду звернення між замовником і ОСР досягнуто домовленість та 03 листопада електроустановки підприємства було підключено до електромережі ОСР.

Нагадуємо, Держенергонагляд приймає скарги заявників у разі виникнення спірних питань щодо дій або бездіяльності ОСР та/або оператора системи передачі електричної енергії стосовно приєднання електричних установок замовника до електричних мереж. Надіслати скаргу можна на офіційну поштову адресу: вул. Дорогожицька, 11/8, м. Київ, 04112 або шляхом заповнення форми.

Довідково:

Взаємовідносини, що виникають під час приєднання новозбудованих, реконструйованих чи технічно переоснащених електроустановок замовників (крім когенераційних установок) до електричних мереж, регулюються Кодексом систем розподілу (далі – Кодекс), затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 310 (із змінами).

Відповідно до вимог пункту 4.5.10 глави 4.5 розділу IV Кодексу, замовник та/або інший заінтересований суб'єкт має право письмово звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузі електроенергетики (Держенергонагляд), щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов на приєднання їх відповідності чинним стандартам, нормам і правилам та отримати відповідний висновок.

Порядок та перелік документів для отримання висновку щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов на приєднання оприлюднюються на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузі електроенергетики.

Висновок центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузі електроенергетики, щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов на приєднання є обов'язковим до виконання ОСР.

Замовник має право звернутися до ОСР із заявою в довільній формі з вимогою виключення технічних заходів, що зазначаються у висновку як необґрунтовані. ОСР протягом 10 робочих днів з дня отримання відповідного звернення повинен повідомити замовника про вжиті заходи для виконання висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузі електроенергетики.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux