• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Покращено якість електропостачання побутових споживачів у Полтавській та Закарпатській областях
опубліковано 03 вересня 2020 року о 14:03

За сприяння Управління Держенергонагляду у Полтавській області оператором системи розподілу (далі – ОСР) було покращено якість електропостачання побутових споживачів на вул. Київська, що в смт Градизьк. Такі дії було виконано, перевіряючи факти, викладенні у зверненні, що надійшло до Управління. Зі свого боку, заявником було надіслано лист на адресу відомства, в якому зазначалось, що питання вирішено по суті і претензії до ОСР щодо якості напруги відсутні.

Крім того, представниками Управління проведено розгляд звернення громадянки с. Калашники Полтавського району щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам, визначеними державними стандартами та незадовільного стану мереж ОСР. На вимогу Держенергонагляду, уповноваженими представниками ОСР було вжито ряд технічних заходів для забезпечення якісного електропостачання електроустановки житлового будинку заявника, а саме:

  • відрегульовано проводи в прогонах опор № 21-22-23;
  • замінено опору № 22.

Факт виконання технічних заходів та постачання електричної енергії з показниками якості в межах, визначених державними стандартами та покращення технічного стану, підтверджено листом від ОСР на адресу Управління.

Водночас Управлінням Держенергонагляду України у Запорізькій області розглянуто звернення мешканця м. Запоріжжя щодо необхідності вжиття заходів для усунення незадовільного технічного стану елементів електричних мереж ПАТ «Запоріжжяобленерго», які за інформацією заявника знаходяться в аварійному стані.

Управління звернулось до ОСР з вимогою проведення позачергового огляду зазначених у зверненні елементів електричних мереж компанії та за необхідності вжиття відповідних заходів для усунення їх незадовільного технічного стану.

Згідно з листом ОСР, представниками Запорізьких міських електричних мереж ПАТ «Запоріжжяобленерго» було виконано обстеження електричних мереж за адресою заявника. За результатами обстеження керівництвом компанії прийнято рішення стосовно заміни аварійної опори, яка знаходиться біля будинку заявника, в термін до 30 вересня 2020 року.

Зі свого боку, державними інспекторами Управління Держенергонагляду у Донецькій області розглянуто звернення громадянки м. Покровськ з питання неякісного надання послуги електропостачання до її помешкання в частині періодичних відключень електроенергії без попереджень.

Аналіз інформації, що була надана оператором системи розподілу (АТ «ДТЕК Донецькі електромережі»), показав, що за останні три місяці було сім випадків перерви електропостачання електричних мереж, від яких отримує електричну енергію споживач на загальний час 09 год. 16 хв. З них – чотири випадки перерви відбулись на загальний час 03 год. 00 хв. під час несприятливих погодних умов.

За результатами розгляду звернення встановлено, що ОСР порушено вимоги нормативних документів, а саме пункту 11.5.7 глави 11.5 Розділу XI Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 (із змінами) в частині інформування споживачів про аварійні перерви в електропостачанні електроустановок на своєму вебсайті.

Управлінням на адресу АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» направлено відповідного листа з рекомендаціями щодо дотримання в подальшому ОСР встановленого нормативними документами порядку інформування споживачів про аварійні перерви в електропостачанні електроустановок на вебсайті оператора системи розподілу.

Крім того, розгляд звернень відбувся на засіданнях Інформаційно-консультаційний центрів (далі – ІКЦ). Зокрема, у м. Вінниця минулого тижня відбулося засідання комісії ІКЦ АТ «Вінницяобленерго», в якій взяв участь представник Управління Держенергонагляду у Вінницькій області.

В ході засідання було розглянуто звернення громадянина смт Вапнярка Томашпільського району щодо приєднання до електричних мереж (зміна технічних параметрів) житлового будинку заявника.

За результатами розгляду звернення, комісією ІКЦ АТ «Вінницяобленерго» вирішено, що дане питання необхідно розглянути детальніше. Проте, відповідь споживачу буде надано у визначений термін.

Водночас було завершено розгляд та надано відповідь на такі звернення:

  • мешканки с. Уладівка Літинського району щодо переоформлення особистого рахунку за розподіл електричної енергії;
  • громадянина м. Жмеринка щодо заснування роботи гарячої лінії для повідомлень громадян з питань аварійних ситуацій в електромережах;
  • голови Ширмівської сільської ради щодо оформлення та видачі актів відсутності газифікації природним газом та/або нефункціонування систем централізованого теплопостачання;
  • громадян с. Ворошилівка Тиврівського району щодо неякісного надання послуг з розподілу електричної енергії.

Також розпочато розгляд звернення ТОВ «Аскор Компані» щодо припинення електропостачання з причин неможливості дистанційного зчитування даних з розрахункових лічильників.

Зі свого боку, на засіданні комісії ІКЦ у Закарпатській області, за участю представників Управління Держенергонагляду у Закарпатській області, Сектору НКРЕКП у Закарпатській області та заявника, розглянуто звернення ФОП стосовно правомірності дій ПрАТ «Закарпаттяобленерго» під час розгляду заяви щодо приєднання електроустановки певної потужності об'єкту ФОП, який розташований в смт Великий Березний. ОСР залишив заяви (з усіма документами, що додавались) без розгляду та повернув їх заявнику. Це, на думку громадянина, має ознаки дискримінаційного поводження ОСР і суперечить вимогам частини 3 статті 21 закону України «Про ринок електричної енергії».

В ході розгляду звернення встановлено, що основною причиною повернення заяви була відсутність копії ситуаційного плану та копії викопіювання з топографо-геодезичного плану в масштабі 1:2000 (1:1000, 1:500, 1:200) із зазначенням місця розташування об'єкта (об'єктів) замовника, земельної ділянки та прогнозованої точки приєднання.

Під час всебічного розгляду звернення, комісія ІКЦ дійшла висновку, що приєднання електроустановки ФОП не є об'єктом, який приєднується до електричних мереж уперше, а тому вимога ОСР щодо надання копії ситуаційного плану та копії викопіювання з топографо-геодезичного плану є безпідставною.

Комісія ІКЦ рекомендувала ОСР здійснити приєднання електроустановки певної потужності за адресою заявника згідно з розділом 4 Кодексу. Зважаючи на зазначене, питання було вирішено на користь заявника.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux