• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підготовка об’єктів електроенергетики до осінньо-зимового періоду: огляд регіонів
опубліковано 19 листопада 2020 року о 13:05

Управління Держенергонагляду в областях продовжують здійснювати моніторинги виробників електроенергії та операторів системи розподілу щодо підготовки їх об'єктів до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років (далі – ОЗП).

Держенергонагляд проводить відповідну роботу згідно з Положенням про порядок оцінки готовності об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – Положення) та на виконання Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження.

Так, на Чернігівщині відповідно до листа АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» представників Управління Держенергонагляду включено до складу комісії з перевірки готовності об’єктів товариства до роботи в ОЗП. Інспекторами Управління спільно з представниками оператора системи розподілу (далі – ОСР) проведено моніторинг виконання основних та додаткових критеріїв оцінки готовності об’єктів товариства до роботи в ОЗП.

За результатами роботи комісії Держенергонаглядом видано висновок, в якому констатовано неготовність обладнання ОСР до роботи в ОЗП та рекомендовано продовжити його підготовку до повного виконання вказаних у висновку зауважень, а саме:

  • виконати у запланованих обсягах заходи Інвестиційної програми АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» на 2020 рік;
  • забезпечити схеми нормального режиму електричних мереж 110 кВ (завершити роботи із заміни масляних секційних вимикачів 110 кВ на ПС 110/35/10 кВ «Ріпки» та ПС 110/10 кВ «Виповзово»);
  • дотримуватись виконання розроблених графіків відновлення пошкоджених КЛ-10/0,4 кВ;
  • завершити роботи з приведення охоронних зон ПЛ-0,4-10 кВ до вимог нормативних документів та відповідно до плану-графіка розчистки трас ПЛ-0,4-110 кВ на 2020 рік;
  • завершити роботи з капітального ремонту та технічного обслуговування обладнання по АТ«ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» відповідно до затвердженого плану;
  • укомплектувати згідно з вимогами нормативних документів централізований аварійний запас матеріалів і устаткування для виконання аварійно-відновлювальних робіт на ПЛ та ПС напругою 0,4-110 кВ.

В ході моніторингу окремо акцентовано увагу керівництва товариства на значній кількості звернень громадян, які наразі знаходяться на розгляді в Управлінні (в тому числі колективних). Більша частина звернень споживачів стосується питань параметрів якості електричної енергії та надійності електропостачання до їх житлових будинків.

Відповідно до вимог пункту 4.5 Положення, Держенергонаглядом затримано видачу Акту готовності та наголошено на продовженні виконання заходів з підготовки об’єктів електроенергетики АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» до роботи в ОЗП до 15 грудня.

Зі свого боку, представники Управління Держенергонагляду у Черкаській області за зверненням ТОВ «САН ЕНЕРГО» (дахові фотоелектричні сонячні електростанції СЕС-1, СЕС-2) взяли участь у роботі комісії щодо дотримання вимог Положення.

У ході ознайомлення було встановлено, що товариством виконано заходи з підготовки до роботи в ОЗП, зокрема:

  • виконано графіки планових ремонтів та робіт, що забезпечують надійну експлуатацію устаткування в обсязі відповідно до вимог нормативних документів із забезпечення надійної й економічної роботи устаткування;
  • виконано заходи, передбачені наказами Міненерго щодо організації протиаварійної роботи в електричних мережах і підвищення надійності роботи мереж, актами розслідування технологічних порушень і приписами щодо усунення недоліків, які впливають на надійність роботи в ОЗП;
  • виконано графіки технічного  обслуговування та випробувань пристроїв релейного захисту і протиаварійної автоматики;
  • укомплектовано всі робочі місця підготовленим і атестованим персоналом, оснащеним необхідними засобами індивідуального захисту, спецодягом, інструментом, а також інструкціями з експлуатації устаткування та охорони праці відповідно до нормативних документів тощо.

За результатами моніторингу складено довідку та підписано Акт готовності.

Також за зверненням ПАТ «Черкасиобленерго» представниками Управління взято участь у роботі комісії з перевірки готовності товариства до роботи в ОЗП.

За результатами роботи комісії складено висновок про готовність до роботи в ОЗП. Акт готовності видано із зауваженнями відповідно до пункту 4.3 Положення. Якщо у термін до 15 грудня товариство не усунить недоліки, Акт готовності буде анульовано.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Кіровоградській області проведено моніторинг енергетичних об’єктів ПрАТ «Кіровоградобленерго» щодо стану усунення виявлених зауважень під час попереднього огляду електричних мереж.

В результаті моніторингу було виявлено, що ОСР усунено основні зауваження, а саме:

  • виконано ущільнення дверей клемних шаф обладнання;
  • замінено індикаторний силікагель в термосифонних фільтрах силових трансформаторів;
  • перевірено працездатність обігрівів приводів МВ 35 кВ;
  • приведено до задовільного стану маслонаповнене обладнання ПС 35-150 кВ;
  • очищено від забруднень та порослі гравійні підсипки маслоприймальних пристроїв силових трансформаторів 35-150 кВ;
  • приведено у відповідність до вимог нормативних документів відстань від проводів ПЛ-0,4 кВ у прогонах між опорами під час їх найбільшого відхилення до гілок дерев по горизонталі.

В результаті заходу представниками Управління складено довідку та видано Акт готовності ПрАТ «Кіровоградобленерго» до роботи обладнання в ОЗП.

На Житомирщині представниками Управлінням Держенергонагляду проведено моніторинг щодо усунення АТ «Житомиробленерго» виявлених зауважень під час попереднього огляду технічного стану основного обладнання підстанцій та електричних мереж.

За результатами проведеного заходу встановлено, що ОСР було усунуто всі виявлені 538 зауважень. Зважаючи на зазначене, начальником Управління минулого тижня було підписано:

  • Акт перевірки готовності АТ «Житомиробленерго» до роботи в ОЗП із зауваженнями та видано відповідний висновок. У разі неусунення недоліків у встановлений термін Акт готовності буде анульовано. Зокрема, товариством не виконано заплановані обсяги 10 заходів Інвестиційної програми АТ «Житомиробленерго» на 2020 рік за розділом І «Будівництво, модернізація та реконструкція електричних мереж та обладнання» (термін виконання – кінець IV кварталу 2020 року). Також не було виконано в повному обсязі план капітального ремонту ПЛ-110, 35, 6-10, 0,4 кВ; РП,ТП 6-10/0,4кВ АТ «Житомиробленерго» (термін виконання – 11 грудня) та не повною мірою укомплектовано підготовленим і атестованим персоналом усі робочі місця;
  • Акт готовності до роботи АТ «Житомиробленерго» до роботи в ОЗП.

Зі свого боку, представники Управління Держенергонагляду у Закарпатській області взяли участь у роботі комісій з перевірки готовності енергетичного господарства до роботи в ОЗП ТзОВ «Респект Енерго плюс», ТОВ «ТЯЧІВ ПРОЕКТЕНЕРДЖІ», ТзОВ «ФЕС Страбичово-2», ПП «Промелектромонтаж», ТОВ «Сонячна Енергія ПЛЮС» СЕС «СЕ-2», ТОВ «РЕНЕР» ГЕС «Костилівка, Великий», ГЕС «Костилівка, Малий» та інших.

За результатами проведеної роботи було підписано Акти готовності до роботи в ОЗП. Так, станом на 13 листопада представниками Управління підписано 38 Актів готовності виробникам електричної енергії з використанням альтернативних джерел енергії.

Крім того, працівників Управління Держенергонагляду у Луганській області було залучено до роботи комісій з перевірки готовності об’єктів електричних мереж по трьом ОСР:

  • по ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» складено відповідні висновки, які разом з примірниками актів перевірки готовності (із зауваженнями) направлено до ТОВ «Луганське ЕО»;
  • по СП «Служба електропостачання» РФ «Донецька залізниця» АТ «Українська залізниця» складено та підписано Акт готовності до роботи в ОЗП;
  • по ЛФ ДП «Регіональні електричні мережі» робота комісії розпочалась минулого тижня та знаходиться на стадії розгляду.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Тернопільській області взято участь у роботі комісій з перевірки готовності ВАТ «Тернопільобленерго», ВСП «Тернопільська дистанція електропостачання» РФ «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця» та виробників електроенергії ТзОВ «Е-СЕЙФ СОСУЛІВКА» і ПП «ГАЛЕНЕРГОПОСТАЧ» до роботи в ОЗП. За результатами роботи комісій встановлено, що:

  • на об’єктах ВАТ «Тернопільобленерго» виявлено невиконання у запланованих обсягах заходів інвестиційної програми (пункт 3.1.3 Положення), а саме: не виконано роботи із заміни КРУН-10 кВ на КРПЗ-10 кВ ПС-35/10 кВ «Добриводи». На підставі вищезазначеного Акт готовності ОСР видано із зауваженнями. Термін усунення виявленого порушення 14 грудня;
  • об’єкти ВСП «Тернопільська дистанція електропостачання» РФ «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця» підготовлено до роботи в ОЗП. ОСР видано Акт готовності;
  • об’єкт сонячна електростанція на фотоелектричних модулях, який експлуатує ТзОВ «Е-СЕЙФ СОСУЛІВКА» підготовлено до роботи в ОЗП. Виробнику видано Акт готовності;
  • об’єкт сонячна електростанція на фотоелектричних модулях, який експлуатує ПП «ГАЛЕНЕРГОПОСТАЧ» підготовлено до роботи в ОЗП. Виробнику видано Акт готовності.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux