• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Області продовжують готувати теплоенергетичну інфраструктуру до зими
опубліковано 01 жовтня 2020 року о 09:45

Представники Управлінь Держенергонагляду в областях продовжують здійснювати моніторинги теплових господарств стосовно їх готовності до роботи в опалювальному періоді 2020-2021 років (далі – ОП).

Так, інспекторами Управління Держенергонагляду у Львівській області здійснено моніторинг підготовки теплових господарств КП «Сколетеплоенерго» та ЛКП «Залізничнетеплоенерго».

КП «Сколетеплоенерго» має на своєму балансі 4 котельні, що забезпечують тепловою енергією (для потреби опалення) Сколівську центральну районну лікарню, 2 дошкільні навчальні заклади, 2 середні школи та адміністративну будівлю Сколівської районної державної адміністрації.

Водночас ЛКП «Залізничнетеплоенерго» має на своєму балансі 21 котельню, що забезпечує тепловою енергією (для потреби опалення) 527 житлових будинків, 8 медичних і лікувальних закладів, 16 дошкільних навчальних закладів та 69 середніх навчальних закладів.

Під час оглядів котелень та теплових пунктів встановлено, що:

  • теплове обладнання  перебуває у справному стані;
  • створено запас твердого палива на джерелах теплопостачання КП «Сколетеплоенерго»;
  • трубопроводи систем опалення і вентиляції пофарбовано у відповідний колір та не мають ділянок з порушеною ізоляцією;
  • проведено прочистку  і промивання бойлерів підігріву  води;
  • виконано ремонт та  технічне обслуговування насосного  обладнання;
  • проведено гідравлічні  випробування зовнішніх теплових  мереж, надано підтверджуючі акти;
  • запірна арматура котелень та теплових пунктів перебуває у справному стані;
  • теплові пункти обладнано повіреними манометрами і термометрами;
  • План-графік заходів  з підготовки до роботи в  опалювальному періоді КП «Сколетеплоенерго» та ЛКП «Залізничнетеплоенерго» виконано у повному обсязі. 

З метою покращення експлуатації системи теплопостачання та у порядку підготовки до ОП було рекомендовано усунути наступні порушення чинних нормативно-технічних документів (НТД):

  • запірну арматуру  котелень та теплових пунктів пронумерувати відповідно до схеми теплових мереж;
  • на тепловій  ізоляції трубопроводів теплових мереж котелень і теплових пунктів позначити стрілками напрямок руху теплоносія;
  • нанести антикорозійне  покриття на окремі ділянки трубопроводів насосної групи реконструйованої котельні КП «Залізничнетеплоенерго» по вул. С. Петлюри, 4а;
  • відремонтувати  теплову ізоляцію на окремих  ділянках трубопроводів насосної  групи реконструйованої котельні  КП «Залізничнетеплоенерго» по вул. С. Петлюри, 4а.

Зазначені порушення чинних НТД було усунуто в ході проведення огляду систем опалення. У результаті дані теплопостачальні організації визнано готовими до роботи взимку та погоджено Акти готовності до роботи в опалювальному періоді 2020-2021 років (далі – Акт).

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області взято участь у роботі 4 комісій суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії з перевірки готовності їх теплових господарств до роботи в ОП. Зокрема, було оглянуто КП Маріупольської міської ради «Маріупольтепломережа», КП «Тепломережа» Вугледарської міської ради, ВО «Волновахаміжрайтепломережа» ОКПЕ «Донецьктеплокомуненерго», ВО «Слов’янськтепломережа» ОКПЕ «Донецьктеплокомуненерго» та ВСП «Донбаський центр механізації колійних робіт» Філії «Центр з ремонту та експлуатації колійних машин» АТ «Укрзалізниця» (м. Покровськ).

Інспекторами перевірено стан готовності до роботи в опалювальний період 14 котелень та підписано відповідні Акти по 12 котельням. Крім того, підписано 3 Акти по теплопостачальним організаціям.

Також протягом минулого тижня представники Управління перевірили стан готовності теплових господарств 14 суб’єктів господарювання (споживачів соціальної сфери) до роботи в ОП. Так, було підписано 55 Актів з висновком – теплове господарство підготовлено по об’єктам:

  • медичних та лікувальних  закладів – 31;
  • дошкільних навчальних  та інших дитячих закладів  – 1;
  • шкіл – 18;
  • професійних та вищих  навчальних закладів – 3;
  • інших закладів – 2.

Водночас підписано Акти по 13 суб’єктам господарювання (споживачам теплової енергії).

Загалом (починаючи з червня 2020 року) представниками Управління взято участь у роботі:

  • 56 комісій суб’єктів  господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії (теплопостачальні організації) з перевірки готовності їх теплових господарств до роботи в ОП. Перевірено стан готовності до роботи в опалювальному періоді 380 котелень (88,2 % від загальної кількості джерел тепла (котельні) – 431). Підписано Акти по 316 котельням (73,3 %) та 10 Актів – по теплопостачальним організаціям;
  • 117 комісій суб’єктів  господарювання (споживачів соціальної  сфери – лікарні, дошкільні навчальні  заклади, заклади освіти) з перевірки  готовності їх теплових господарств  до роботи в ОП. В результаті підписано 383 Актів по об’єктам споживачів та 104 Акти – по 104 суб’єктам господарювання (споживачам теплової енергії).

У Херсонській області представниками Управління Держенергонагляду здійснено моніторинги з питань готовності об'єктів теплових господарств у частині технічної експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж до роботи в ОП, а саме:

  • котельні МКП «Херсонтеплоенерго», що знаходиться на Острівському шосе, 1. Огляд здійснено у присутності уповноваженої особи суб’єкта господарювання заступника головного інженера МКП «Херсонтеплоенерго» та відповідальної особи за технічний стан теплового господарства. Під час моніторингу було виявлено 5 зауважень щодо технічного стану теплових мереж, про що складено відповідну довідку;
  • котельню № 2 МКП ТОВ «ТЕПЛОІНВЕСТ-ТАВРІЯ» за адресою: с. Степанівка, вул. Джона Говарда, 65; котельню № 1 МКП ТОВ «ЕНЕРГО-ГРУП», що на вул. Софіївська, 85 у м. Олешки Херсонської області; котельню № 1 (м. Херсон, вул. Миколаївське шосе, 82) та котельню № 2 (м. Херсон, вул. Миколи Гринька, 1-А) МКП ТОВ «ХЕРСОНЕНЕРГОГРУП». За результатами оглядів виявлено 80 зауважень щодо технічного стану теплових мереж, про що було складено відповідні довідки.

Також представниками Управління Держенергонагляду у Вінницькій області взято участь у 7 комісіях з перевірки готовності теплових господарств до роботи в ОП. Під час оглядів зауважень виявлено не було та видано Акти:

  • дочірньому підприємству  «Альтернативна теплова енергія»  КП «Вінницяоблтеплоенерго»;
  • КНП «Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної Ради»;
  • закладу «Міська дитячо-юнацька  спортивна школа №1» Вінницької  міської Ради;
  • КЗ «Вінницький міський  клуб»;
  • КП «Козятинський районний  медичний центр первинної медико-санітарної  допомоги»;
  • Відділу культури  Козятинської міської Ради;
  • КП «Козятинська районна стоматологічна поліклініка».

Водночас Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області взято участь у роботі комісії щодо стану підготовки теплових господарств медичних та освітніх закладів до роботи в ОП. Зокрема, інспекторами було оглянуто 4 теплові об’єкти РКП «Галичтеплосервіс», 9 об'єктів КНП «Лисецька ЦРЛ», 10 об'єктів Відділу освіти та туризму Рогатинської РДА тощо.

Комісією перевірено наявність розпорядчих документів щодо підготовки теплових господарств до роботи в ОП, стан виконання Плану організаційно-технічних заходів щодо підготовки медичних і освітніх закладів до роботи в ОП, оформлених актів виконаних робіт та наявності іншої технічної документації. Крім того, було проаналізовано фактичний технічний стан теплових господарств закладів та перевірено виконання запланованих робіт.

За результатами проведеної роботи усім тепловим господарствам підписано Акти стану готовності. Окремо було наголошено керівництву медичних і освітніх закладів щодо безумовного дотримання температурного графіка опалювального навантаження та режимної карти роботи тепломережі у прийдешній опалювальний період.

Зі свого боку, представники Управління Держенергонагляду у Запорізькій області взяли участь у роботі комісії з визначення готовності об’єктів концерну «Міські теплові мережі» до роботи в ОП. Підприємство постачає теплову енергію споживачам м. Запоріжжя.

За результатами перевірки об’єктів складено Акт готовності до роботи в ОП.

Водночас станом на 25 вересня 2020 року обсяг робіт з виконання заходів та стан готовності об’єктів соціального призначення до роботи в опалювальний період становить:

1.  Споживачі:

  • медичні та лікувальні заклади – 90%;
  • дошкільні навчальні та інші дитячі заклади – 45%;
  • школи – 66%;
  • професійні та вищі навчальні заклади – 60%;
  • інші заклади соціального призначення – 52%.

2. Теплопостачальні організації – 51,5%.

Керівникам органів місцевого самоврядування у Запорізькій області наголошено на необхідності належної підготовки теплових господарств, взяття під особистий контроль стан виконання заходів з підготовки до ОП та своєчасного підписання Актів готовності.

Також на Запоріжчині 29 вересня 2020 року відбулась нарада з питання підготовки об’єктів соціальної сфери регіону до роботи в ОП під головуванням заступника голови Запорізької облдержадміністрації. 

Участь у засіданні взяли керівники Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва, Департаменту освіти і науки, начальник управління фінансового та кадрового забезпечення Департаменту охорони здоров’я. Від Управління Держенергонагляду у Запорізькій області були присутні заступник начальника Управління Юрій Самойленко та провідний інспектор Ольга Брикалова.

Під час наради було зазначено, що відсоток теплопостачальних організацій, які мають оформлені та підписані Держенергонаглядом Акти і готові до роботи в ОП, складає лише 50%.

Тому було запропоновано:

  • провести звірку з  відповідними Департаментами щодо списків об’єктів соціального значення, які отримали Акти готовності;
  • провести нараду 12 жовтня 2020 року для остаточного аналізу  підсумків готовності теплопостачальних організацій та соціально важливих об’єктів Запорізької області до роботи в ОП.

Нагадаємо, що норми чинних Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду вимагають залучення представників Держенергонагляду до участі у комісіях підприємств, установ та організацій з перевірки готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період та обов’язкового підписання ними Акту готовності до роботи в опалювальний період.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux