• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Здійснено перевірку знань спеціалістів, відповідальних за експлуатацію електро- та теплообладнання
опубліковано 08 грудня 2020 року о 09:31

Технічну експлуатацію електро- та теплоустановок і мереж повинні здійснювати підготовлені фахівці. Це передбачено Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258, а також Правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 14 лютого 2007 року № 71.

Працівники підприємств, у процесі своєї трудової діяльності, зобов’язані проходити навчання з питань технічної експлуатації електро- та теплоустановок і мереж відповідно до зазначених Правил. Перевірку знань проводить центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду.

Перевірка знань кожного працівника здійснюється індивідуально за білетами (затвердженими керівником центральної комісії споживача з перевірки знань) або за допомогою тестування із наступним опитуванням. Проте, на виконання постанов Кабінету Міністрів України та в умовах карантинних обмежень наразі перевірка знань проходить дистанційно – в режимі відеоконференцій. Результати зазначеної перевірки оформляються протоколом та записуються у журналі перевірки знань.

Так, начальник Міжрегіонального управління – головний державний інспектор з енергетичного нагляду у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі взяв участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів. Перевірка знань проводилась 27 листопада 2020 року в ТОВ «Херсонський навчально-курсовий комбінат «Професіонал», ПП «Навчально-консультаційний центр «Успіх», ТОВ НКК «Херсонбуд», ДП «Чорноморський експертно-технічний центр держпраці» та ПАТ «Фірма Херсоноблагробуд». За результатами перевірки знань, що здійснювалась за допомогою засобів відеозв’язку у формі співбесіди, усі 182 працівника успішно її пройшли.

Також минулого тижня представники Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь у роботі 10 комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, а саме:

  • у оператора системи розподілу: Маріупольський, Костянтинівський, Покровський, Мангушський, Лиманський та Волноваський РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі. Перевірку знань здійснено шляхом усного опитування;
  • у спеціалізованих навчальних закладах: ТОВ «РЕГІОН» Навчальний центр № 1» (м. Покровськ), ТОВ «Регіональний навчальний центр» (м. Покровськ) та КП «Учбово-консультаційний центр» (м. Маріуполь). Перевірку знань проведено шляхом тестування з наступним усним опитуванням;
  • у споживача ПрАТ «Шахтоуправління «Покровське». Перевірку знань здійснено шляхом тестування з наступним усним опитуванням.

Загалом було атестовано 118 осіб зі 126.

Водночас представники Управління взяли участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж у КП «Учбово-консультаційний центр» (м. Маріуполь). Успішно склали іспит 27 громадян.

У  листопаді цього року інспектори Управління Держенергонагляду у Хмельницькій області взяли участь у роботі 10 комісій з перевірки знань Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів та Правил пожежної безпеки у посадових осіб та спеціалістів Хмельниччини. З метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції, перевірку знань (тестування з наступним опитуванням) здійснено дистанційно з використанням програмного комплексу Viber та Zoom. В результаті 317 працівників отримали задовільну оцінку.

Крім того, представники Управління взяли участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж у осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію тепловикористальних установок бюджетних закладів та працівників теплопостачальних організацій. За результатами 11 спеціалістів успішно склали іспит.

Також на Волині представники Управління Держенергонагляду взяли участь у комісіях з перевірки знань  Правил технічної експлуатації  електроустановок споживачів у осіб, відповідальних за електрогосподарства:

  • ПрАТ «Корпорація «Аверс» – 1 людина успішно пройшла перевірку знань;
  • ДП «Волинський обласний навчально-курсовий комбінат» – 27 осіб успішно склали іспит;
  • Волинський обласний учбовий центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК – 15 фахівців отримали задовільну оцінку.

Разом з тим, представники Управління взяли участь у комісіях з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж у 27 осіб, відповідальних за безпечну й економічну експлуатацію устаткування теплових установок та мереж в ДП «Волинський обласний навчально-курсовий комбінат». Усі спеціалісти успішно склали іспит.

Водночас успішно пройшли перевірку знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів:

  • особа, відповідальна за електрогосподарство підприємства, що в с. Завадка Воловецького району Закарпатської області;
  • 11 працівників ТОВ «Луганський навчально-курсовий комбінат»;
  • 18 осіб, відповідальних за електрогосподарства Регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця»;
  • 34 спеціалісти ТОВ «Рівненський експертно-технічний центр»;
  • 50 фахівців ТОВ «ОАЗИС-ТЕХНОЛОДЖІ» (Рівненщина).

Зі свого боку, отримали задовільну оцінку з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж громадяни у таких регіонах:

  • 2 особи, відповідальні за теплові господарства у КНП «Шполянська багатопрофільна лікарня ім. братів М.С. і О.С. Коломійченків» Шполянської районної ради та Черкаській гімназії № 31 Черкаської міської ради;
  • 8 громадян у Сумській області;
  • 8 спеціалістів ТОВ «Луганський навчально-курсовий комбінат».

Нагадаємо, відповідно до вимог пункту 2.19 розділу IV Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів працівники, які отримали незадовільну оцінку знань, пройдуть позачергову перевірку знань у строки, визначені комісією з перевірки знань, але не раніше ніж через один місяць після одержаної незадовільної оцінки.

Згідно з пунктом 5.3.20 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж особи, які отримали незадовільну оцінку за результатами перевірки знань, протягом одного місяця повинні пройти повторну перевірку, але не раніше ніж через 2 тижні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux