• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Здійснено перевірку знань осіб, відповідальних за експлуатацію електро- та теплообладнання
опубліковано 27 жовтня 2020 року о 09:32

Технічну експлуатацію електро- та теплоустановок і мереж повинні здійснювати підготовлені фахівці. Це передбачено Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258, а також Правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 14 лютого 2007 року № 71.

Працівники підприємств, у процесі своєї трудової діяльності, зобов’язані проходити навчання з питань технічної експлуатації електро- та теплоустановок і мереж відповідно до зазначених Правил. Перевірку знань проводить центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду.

Перевірка знань кожного працівника здійснюється індивідуально за білетами (затвердженими керівником центральної комісії споживача з перевірки знань) або за допомогою тестування із наступним опитуванням. Проте, на виконання постанов Кабінету Міністрів України та в умовах карантинних обмежень наразі перевірка знань проходить дистанційно – в режимі відеоконференцій. Результати зазначеної перевірки оформляються протоколом та записуються у журналі перевірки знань.

Так, Управлінням Держенергонагляду у Чернівецькій області взято участь у роботі комісії Глибоцької районної державної адміністрації з питань перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів та Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж. За результатами засідань комісії здійснено перевірку знань у 117 посадових осіб суб’єктів господарювання. Усі працівники отримали задовільну оцінку.

Водночас на Дніпропетровщині, за зверненням ПП «Кріол», представниками Управління Держенергонагляду взято участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж та Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду працівників суб’єктів господарювання м. Кривий Ріг та Апостолівського району. Участь у навчанні взяли 9 осіб, відповідальних за теплові господарства, та 11 осіб оперативно-ремонтного персоналу. Перевірка знань здійснювалась шляхом співбесіди. Із 20 працівників, які проходили навчання, 1 особа оперативно-ремонтного персоналу не склала іспит та 4 особи оперативно-ремонтного персоналу не з’явились на перевірку знань.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Волинській області взято участь у комісіях з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у осіб, відповідальних за такі електрогосподарства:

  • ради садівничих товариств масиву «Веснянка» – 1 працівник отримав задовільну оцінку;
  • релігійної організаціії «Релігійна громада святих апостолів Петра і Павла ПЦУ» – дві особи успішно склали іспит.

Також представник Управління Держенергонагляду у Закарпатській області

взяв участь у комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у:

  • особи, відповідальної за електрогосподарство ПрАТ «Хустський кар’єр», що в с. Рокосово Хустського району;
  • 4 посадових осіб ДУ «Закарпатська установа виконання покарань (№ 9)», що в м. Ужгород.

За результатами навчання усі працівники отримали задовільну оцінку.

Крім того, начальник Міжрегіонального управління Держенергонагляду у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі взяв участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів. Навчання проводились у формі співбесіди за допомогою засобів відеозв’язку в таких установах:

  • ПП «Навчально-консультаційний центр «Успіх». В результаті перевірки знань усі 30 працівників успішно її пройшли;
  • ТОВ «Херсонський навчально-курсовий комбінат «Професіонал», що в м. Нова Каховка. За результатами перевірки знань 15 осіб успішно склали іспит.

Також представники Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь у роботі 4 комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у:

  • оператора системи розподілу Мангушський РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі»;
  • спеціалізованих навчальних закладів: ТОВ «РНЦ» (м. Волноваха), ДП «Донецький експертно-технічний центр Держпраці» (м. Допропілля) та КП «Учбово-консультаційний центр» (м. Маріуполь).

Загалом перевірку знань проходило 94 працівника, з яких 2 отримали незадовільну оцінку.

Водночас інспектори Управління взяли участь у роботі 2 комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж спеціалізованих навчальних закладів ТОВ «РНЦ» та КП «Учбово-консультаційний центр». Усі 67 осіб успішно склали іспит.

Нагадаємо, відповідно до вимог пункту 2.19 розділу IV Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів працівники, які отримали незадовільну оцінку знань, пройдуть позачергову перевірку знань у строки, визначені комісією з перевірки знань, але не раніше ніж через один місяць після одержаної незадовільної оцінки.

Згідно з пунктом 5.3.20 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж особи, які отримали незадовільну оцінку за результатами перевірки знань, протягом одного місяця повинні пройти повторну перевірку, але не раніше ніж через 2 тижні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux