• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Здійснено перевірку знань фахівців, відповідальних за експлуатацію електро- та теплообладнання
опубліковано 05 жовтня 2020 року о 13:04

Технічну експлуатацію електро- та теплоустановок і мереж повинні здійснювати підготовлені фахівці. Це передбачено Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258, а також Правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 14 лютого 2007 року № 71.

Працівники підприємств, у процесі своєї трудової діяльності, зобов’язані проходити навчання з питань технічної експлуатації електро- та теплоустановок і мереж відповідно до зазначених Правил. Перевірку знань проводить центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду.

Перевірка знань кожного працівника здійснюється індивідуально за білетами (затвердженими керівником центральної комісії споживача з перевірки знань) або за допомогою тестування із наступним опитуванням. Проте, на виконання постанов Кабінету Міністрів України та в умовах карантинних обмежень наразі перевірка знань проходить дистанційно – в режимі відеоконференцій. Результати зазначеної перевірки оформляються протоколом та записуються у журналі перевірки знань.

Так, представники Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь у роботі комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, а саме:

  • у спеціалізованих навчальних закладах області: ДП «Донецький ЕТЦ Держпраці» (м. Краматорськ), ТОВ «РЕГІОН» Навчальний центр № 1 (м. Покровськ), ДП «Інститут підготовки кадрів промисловості» (м. Краматорськ), КП «Учбово-консультаційний центр» (м. Маріуполь) та ТОВ «Регіональний навчальний центр» (м. Покровськ);
  • у споживача ДП «Артемсіль» (м. Соледар).

Перевірка знань проводилась шляхом тестування з наступним усним опитуванням. Загалом у навчанні взяли участь 125 працівників, з яких 11 – отримали незадовільну оцінку.

Крім того, інспектори Управління взяли участь у роботі комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, зокрема:

  • у спеціалізованих навчальних закладах регіону: НП ТОВ «ТОРІНТЕРМ» (м. Слов’янськ), КП «Учбово-консультаційний центр» (м. Маріуполь), ТОВ «РЕГІОН» Навчальний центр № 1 (м. Покровськ), КНВП АСУ «Слов’янськ» (м. Миколаївка), ТОВ НВК «Вектор» (м. Слов’янськ) та ТОВ «Регіональний навчальний центр» (м. Покровськ);
  • у споживачів: ВО «Краматорськміжрайтепломережа» ОКП «Донецьктеплокомуненерго» (м. Краматорськ) та ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» (м. Маріуполь).

Загалом перевірку знань проходило 250 громадян, з яких 3 – отримали незадовільну оцінку.

Також на Закарпатті представники Управління Держенергонагляду взяли участь у роботі комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів. Так, навчання проходили 8 спеціалістів на базі ТОВ «Закарпатський експертно-технічний центр» (м. Ужгород) та особа, відповідальна за електрогосподарство, а також її заступник у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Ужгородської міської ради. За результатами перевірки знань усі особи успішно склали іспит.

Водночас представники Управління Держенергонагляду у Волинській області взяли участь у роботі комісій з перевірки знань у 105 осіб, відповідальних за електрогосподарства, а саме:

  • ДП «Волинський ЕТЦ Держпраці» (склало іспит 35 людей);
  • садівниче товариство «Воротнів» (1 особа);
  • ТзОВ виробнича компанія «Діоніс» (1 громадянин);
  • ТзОВ «Луцький навчальний центр» (39 людей);
  • ФОП Адамчук А.А. (2 особи);
  • ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів» Державного агентства резерву України (2 громадянина);
  • ДП «Волинський обласний навчально-курсовий комбінат» (24 особи);
  • ТзОВ «Панхім» (1 працівник).

Зі свого боку, представники Управління Держенергонагляду у Вінницькій області  взяли участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, зокрема:

  • ТОВ «Навчальний центр МІОН» (м. Вінниця). Під час співбесіди порушувались питання щодо організації експлуатації електроустановок, їх технічного обслуговування, керування електрогосподарством, безпечної експлуатації електрообладнання та електроустановок загального призначення. В результаті навчання усі 12 працівників отримали задовільну оцінку;
  • ТОВ «Вінницький навчальний центр ЖКГ» (м. Вінниця). За результатами навчання усі 18 осіб успішно склали іспит.

Крім того, представник Управління взяв участь у роботі комісії ТОВ «Навчальний центр МІОН» з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж. Під час співбесіди порушувались питання щодо організації експлуатації теплових установок та мереж, їх технічного стану, а також обслуговування та експлуатації теплових установок і мереж. За результатами співбесіди 3 особи успішно пройшли перевірку знань.

Також на Херсонщині начальник Управління Держенергонагляду взяв участь у роботі комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів та Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж. Навчання проходило у ТОВ «Херсонський навчально-курсовий комбінат «Професіонал». За результатами перевірки знань, що проводилась за допомогою засобів відеозв’язку у формі співбесіди, успішно пройшли перевірку знань 74 особи, відповідальні за електрогосподарства та 8 осіб – за теплові господарства.

Зі свого боку, інспектор Управління Держенергонагляду у Тернопільській області взяв участь у роботі комісії КПТМ ТОР «Тернопільтеплокомуненерго» з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж та Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду у осіб інженерно-технічного персоналу. Перевірка знань проходила у вигляді співбесіди. Екзаменовано 28 працівників.

Також за зверненням ТОВ «ЦТОР», представники Управління Держенергонагляду у Дніпропетровській області взяли участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж та Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Тестування й співбесіду проходили працівники різних суб’єктів господарювання м. Кривий Ріг та м. Жовті Води (18 осіб, відповідальних за теплове господарство та 9 – оперативно-ремонтний персонал). Із 27 працівників, які проходили перевірку знань, 5 осіб не склали іспит (3  особи, відповідальні за теплове господарство та 2 – оперативно-ремонтний персонал).

Нагадаємо, відповідно до вимог пункту 2.19 розділу IV Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів працівники, які отримали незадовільну оцінку знань, пройдуть позачергову перевірку знань у строки, визначені комісією з перевірки знань, але не раніше ніж через один місяць після одержаної незадовільної оцінки.

Згідно з пунктом 5.3.20 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж особи, які отримали незадовільну оцінку за результатами перевірки знань, протягом одного місяця повинні пройти повторну перевірку, але не раніше ніж через 2 тижні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux