• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
За сприяння Держенергонагляду покращено якість електропостачання жительці Закарпаття
опубліковано 16 грудня 2020 року о 09:25

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Закарпатській області розглянуто звернення мешканки с. Кричево Тячівського району щодо постачання до її житлового будинку електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам, визначеними державним стандартом.

Розподіл електроенергії до споживачів с. Кричево здійснюється електричними мережами, що перебувають на балансі та технічному обслуговуванні ОСР ПрАТ «Закарпаттяобленерго». Електропостачання до житлового будинку заявниці здійснюється повітряною лінією ПЛ-10 кВ «Кричево» від підстанції ПС-35/10 кВ «Дулово» до СКТП-101/400 кВА.  

За сприяння інспекторів Управління, працівниками ОСР було виконано технічні заходи на лінійному відгалуженні від опори № 23 магістральної ПЛ-0,4 кВ «Л-2». Зокрема, проведено роботи із заміни проводу А-25 мм2 та А-16 мм2  на СІП-4*50 мм2 з переключенням споживачів.       

Після проведених заходів, параметри якості постачання електроенергії відповідали вимогам державного стандарту. Заявницею було надано розписку про відсутність претензій до Тячівського РЕМ ПрАТ «Закарпаттяобленерго». 

Зі свого боку, інспекторами Управління Держенергонагляду у Донецькій області опрацьовано звернення жительки смт Старий Крим, підпорядкованого Кальміуській райраді м. Маріуполь, щодо неякісного надання послуг з електропостачання до її житлового будинку.

За результатами розгляду звернення фахівцями Управління виявлено недоліки у технічному стані обладнання електричних мереж, а саме:

  • підтікання оливи з-під ізоляторів 0,4 кВ ТМ-400 кВА ТП-802;
  • перегрів контактних з’єднань на ізоляторах 0,4 кВ силового трансформатору ТМ-400 кВА фаз «А», «В» та «С»;
  • виконано скруткою з’єднання нульового провідника приєднання «вул. Крупської» у РУ-0,4 кВ ТП-802;
  • наявність гілок дерев у прольотах опор № 69-70 приєднання «вул. Крупської» ПЛ 0,4 кВ від КТП-802;
  • не дотримано терміни виконання ремонтів та технічного обслуговування обладнання КТП-802, ПЛ 0,4 кВ приєднання «вул. Крупської» від КТП-802;
  • не дотримано терміни виконання випробувань електрообладнання КТП-802, ПЛ 0,4 кВ приєднання «вул. Крупської» від  КТП-802;
  • відсутнє повторне заземлення нульового проводу на опорі  № 72 ПЛ 0,4 кВ від КТП-802 приєднання «вул. Крупської» тощо.

У підсумку, Управлінням рекомендовано АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» розробити заходи щодо усунення порушень технічного стану і організації експлуатації електрообладнання та електромереж. Крім того, у подальшому дотримуватися вимог правил та інших нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних установок і мереж.

Водночас представниками Управління розглянуто звернення мешканця м. Покровськ щодо видачі технічних умов на стандартне приєднання до електричних мереж АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» квартири заявника.

В результаті опрацювання звернення Управлінням було встановлено, що ОСР порушено вимоги:

  • глави 2.1 розділу II Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) щодо укладання Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії;
  • пункту 1.2.3 глави 1.2 розділу I ПРРЕЕ щодо відсутності між ОСР та балансоутримувачем договорів про спільне використання технологічних електричних мереж будинку на основі типового договору.

Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області рекосмендовано ОСР дотримуватись вимог правил та інших нормативних документів у галузі електроенергетики.  

На Черкащині Управлінням Держенергонагляду опрацьовано звернення двох громадян щодо недотримання ПАТ «Черкасиобленерго» вимог чинного законодавства у галузі електроенергетики із приєднання їх електроустановок до мереж ОСР.

Під час розгляду звернення громадянки, Черкаською філією ПАТ «Черкасиобленерго» було надано таку послугу. Після виконання робіт з приєднання електроустановок між ПАТ «Черкасиобленерго» та заявницею підписано Акт про надання послуги з приєднання до електричних мереж системи розподілу.

В ході опрацювання звернення громадянина, інспекторами Управління встановлено недотримання ПАТ «Черкасиобленерго» строків виконання робіт з приєднання електроустановок, що обумовлено договором про стандартне приєднання до електричних мереж системи розподілу. Тому Управлінням було направлено рекомендації ПАТ «Черкасиобленерго» щодо надання послуги зі стандартного приєднання електроустановок громадянина до електромереж ОСР. 

Водночас 10 грудня 2020 року у м. Вінниця відбулося засідання комісії Інформаційно-консультаційного центру АТ «Вінницяобленерго», у якій взяв участь представник Управління Держенергонагляду у Вінницькій області. Так, було розглянуто 4 звернення громадян щодо стандартного приєднання до електричних мереж ОСР (с. Михайлівка Тульчинського району, с. Лаврівка та с. Зарванці Вінницького району, а також м. Вінниця). 

Під час зустрічі було заслухано усіх членів комісії й присутніх заявників та опрацьовано наявні документи. У результаті комісією ІКЦ АТ «Вінницяобленерго» вирішено, що необхідно детальніше розглянути питання, зазначені у зверненнях. Відповіді заявникам буде надано у визначений термін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux