• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Виявлено низку порушень у галузі електроенергетики – результат проведених позапланових заходів у регіонах
опубліковано 18 березня 2021 року о 09:15

Представники Держенергонагляду здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.

Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Держенергонагляд розглядає звернення фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. Для всебічного розгляду звернень здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. У більшості випадків такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.

Так, Управлінням Держенергонагляду у м. Києві розглянуто звернення громадянки щодо технічного стану, організації експлуатації електрообладнання й електромереж та якості електричної енергії, яка постачається до помешкання заявниці (вул. Ялинкова).

У період з 20 по 28 лютого 2021 року оператором системи розподілу (далі – ОСР) ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі» за зазначеною адресою було встановлено лічильник із функцією вимірювання параметрів якості електричної енергії. Згідно з витягом з журналу подій лічильника було зафіксовано відхилення напруги до ±11 %, що не відповідає вимогам державного стандарту ДСТУ ЕN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення» (далі – ДСТУ).

У період з 02 по 05 березня Управлінням проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання ОСР вимог законодавства у галузі електроенергетики на своїх об’єктах. Під час проведення заходу було встановлено, що електрообладнання ТП-5003, Л-2 та дерев’яна опора № 5204, до якої приєднано будинок заявниці, знаходяться у задовільному технічному стані. Проте параметри якості електричної енергії у точці розподілу на зазначений будинок не відповідають параметрам, визначеним ДСТУ.

Згідно з підпунктом 3 пункту 5.1.2  глави 5.1 розділу V Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ), ОСР зобов’язаний дотримуватись показників якості електропостачання, які характеризують рівень надійності (безперервності) електропостачання, комерційної якості надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, а також якості показників електричної енергії, перелік та величини яких затверджено НКРЕКП.

Відповідно до вимог підпунктів 8, 10 та 11 пункту 5.5.1 глави 5.5 розділу V ПРРЕЕ, споживач має право отримувати електричну енергію належної якості згідно з умовами договору й стандартами якості електричної енергії та на компенсацію, що застосовується у разі недотримання показників якості послуг електропостачання, а також на відшкодування збитків відповідно до умов договору та законодавства України.

Враховуючи зазначене, Управлінням видано ОСР припис щодо приведення параметрів якості електричної енергії у відповідність до вимог, визначених ДСТУ. Для підвищення якості електропостачання споживачів ОСР необхідно у тому числі провести роботи з реконструкції повітряної лінії електропередачі із заміною дерев’яних опор. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Чернівецькій області проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) на енергетичному об'єкті регіонального підрозділу ОСР АТ «Чернівціобленерго» за зверненням жителів с. Великий Кучурів Сторожинецького району щодо надійності електропостачання житлових будинків.

У ході здійснення заходу представниками Управління виявлено порушення нормативно-технічних документів (далі – НТД) у галузі електроенергетики, зокрема:

  • пошкоджено (оплавлено) ізоляцію проводів у РУ-0,4 кВ ТП 10/0,4 кВ;
  • відсутні повторні заземлення PEN-провідника на опорах ПЛ-0,4 кВ;
  • не зачинено на замки двері РУ-10 кВ ТП 10/0,4 кВ;
  • протікає масло з корпусу силового трансформатора ТП 10/0,4 кВ;
  • не забезпечено нормативний рівень масла у силовому трансформаторі ТП 10/0,4 кВ;
  • використовуються нестандартні запобіжники РУ-10 кВ ТП 10/0,4 кВ;
  • не проведено розчистку траси ПЛ-0,4 кВ і ПЛ-10 кВ від порослі та дерев;
  • не відповідає вимогам нормативних документів відстань по вертикалі від проводів ПЛ-0,4 кВ до поверхні землі;
  • не забезпечено кількість та спосіб з'єднань проводів ПЛ-0,4 кВ відповідно до вимог нормативних документів;
  • використовуються розплетені проводи на ПЛ-0,4 кВ;
  • не забезпечено мінімально допустимий переріз неізольованих магістральних проводів  ПЛ-0,4 кВ.

За результатами проведеного заходу Управлінням складено акт та видано припис щодо усунення виявлених порушень. Також надано відповідь заявнику, де поінформовано, що виконання вимог припису знаходиться на контролі Управління.

Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області здійснено розгляд звернення мешканки станції Грузевиця Хмельницького району щодо постачання ОСР АТ «Укрзалізниця» електричної енергії, показники якості якої знаходяться поза межами встановлених норм.

Зовнішнє електропостачання оселі заявниці здійснюється ПЛ-0,4 кВ «Побут» від КТПЖ-100/27,5/0,4 ПЛ-ДПР оп. № 37, яка в свою чергу заживлена ПЛ-27,5 кВ ДПР від ПС 110/27,5/10 кВ «Гречани-тяга». Зазначені електричні мережі знаходяться на балансі та обслуговуванні ВП «Жмеринська дистанція електропостачання» регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Під час проведення позапланового заходу (з виїздом на місце) було встановлено, що переріз проводів ПЛ-0,4 кВ занижений та не відповідає паспортним даним, а саме: у прогонах опор № 5-16 нульовий провідник виконано проводом А-16 мм2, а у прогонах опор № 9-16 фазний провідник виконано проводом А-25 мм2. Крім цього, виявлено низку інших порушень НТД, серед яких:

  • з'єднання неізольованих проводів у прогонах опор № 5-6 та № 7-8-9 ПЛ-0,4 кВ виконано за допомогою скруток;
  • з’єднання жил кабелів на опорах № 5 та № 16 у місцях їх приєднання до проводів  ПЛ-0,4 кВ виконано за допомогою скруток;
  • з’єднання нульового проводу та заземлювальних провідників (спусків) на опорах № 5, 7, 9, 13, 16 ПЛ-0,4 кВ виконано за допомогою скруток;
  • відстань від гілок дерев до проводів ПЛ-0,4 кВ у прогонах опор № 6-7-8-9, № 11-12, № 14-15 ПЛ-0,4 кВ менша допустимої.

Також з метою перевірки фактів, викладених у зверненні, було проведено виміри та фіксацію параметрів якості електричної енергії. Прилад зафіксував неодноразові та тривалі перевищення гранично допустимих значень напруги (± 10% Uном.). При цьому, максимальне значення напруги (264 В) зафіксовано 04 лютого о 17:30 год., а мінімальне (168 В) – 06 лютого о 19:50 год. Результати вимірів підтвердили, що параметри якості електричної енергії у квартирі заявниці не відповідають вимогам встановлених нормативних величин, що являється порушенням пунктів 11.4.6, 11.4.7 глави 11.4 розділу ХІ Кодексу систем розподілу та пункту 4.2.2 глави 4.2 розділу IV ДСТУ.

За результатами проведеного заходу керівнику АТ «Укрзалізниця» видано припис на усунення виявлених порушень НТД. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду в Одеській області проведено позаплановий захід за зверненнями мешканців Фонтанської територіальної громади Одещини щодо незадовільного надання послуг з електропостачання ОСР АТ «ДТЕК Одеські електромережі». В ході проведення заходу інспекторами Управління було здійснено огляд електроустановок та виявлено порушення вимог НТД, а саме:

  • ПЛ не розчищено від порослі дерев; 
  • наявні скрутки у проміжках опор ПЛ; 
  • занижено рівні оливи у трансформаторах;
  • пошкоджено ізолятори на опорах ліній електропередачі тощо.

В результаті заходу ОСР видано припис щодо усунення виявлених порушень.

Управлінням Держенергонагляду у Вінницькій області здійснено  позаплановий захід на підставі звернення громадянки щодо якості надання послуг з електропостачання на вул. Магістрацька, що у м. Вінниця.

Під час заходу персоналом СО «Вінницькі міські ЕМ» АТ «Вінницяобленерго» було проведено перемикання без збудження (анцапфи) на силовому трансформаторі ЗТП-57 та підвищено напругу на виході з трансформатора. Разом з тим, представниками Управління виявлено порушення, що можуть впливати на якість розподілу електричної енергії до будинків споживачів, зокрема:

  • не проведено розчистку траси від порослі та дерев;
  • не проведено заміну опори.

У підсумку, Управлінням видано ОСР припис щодо усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області здійснено позаплановий захід державного нагляду (контролю) на енергетичних об’єктах філії «Карпатська» АТ «Прикарпаттяобленерго». Захід здійснено на підставі колективної скарги (90 громадян) мешканців присілку Сухий Потік с. Текуча Косівського району щодо низької напруги в мережі. 

За результатами заходу Управлінням видано ОСР припис щодо приведення технічного стану ПЛ-0,4 кВ Л-2 від КТП-191 та КТП-191 в с. Текуча у відповідність до вимог НТД, а саме:

  • розробити відповідні заходи з приведення параметрів якості електричної енергії в точках приєднання споживачів присілку Сухий Потік від ПЛ-0,4 кВ Л-2 КТП-191 до відповідних параметрів, визначених ДСТУ;
  • виконати розподіл навантажень по окремих фазах ПЛ-0,4 кВ Л-2 КТП-191;
  • виконати перевірку (ревізію) контактних з'єднань проводів по всій довжині ПЛ-0,4 кВ Л-2 КТП-191;
  • рівень оливи у розширювальному баку трансформатора КТП-191 довести до відповідного позначення;
  • встановити стандартні запобіжники  ПК-10 кВ по фазах «А», «В», «С» у РП-10 кВ КТП-191;
  • виконати обрізку гілок дерев у прогонах між опорами № 201-202, №  203-204, № 205-206-207, № 212-213, № 215-216, № 218-219-220, № 224-225, № 232-233, № 241-242 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від КТП-191;
  • виконати перетягування  проводу у прогонах між опорами № 219-220, № 234-235 Л-2 від КТП-191;
  • виконати поставу опор № 232, № 233, № 234 Л-2 від КТП-191;
  • виконати закріплення залізобетонної приставки в ґрунті опори № 241 Л-2 від КТП-191;
  • виконати ремонт заземлювальних спусків на опорах № 126, № 228 Л-2 від КТП-191;
  • виконати монтаж повторного заземлення нульового проводу на опорі № 201 Л-2 від КТП-191.

Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux