• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах розглянуто звернення громадян та суб’єктів господарювання
опубліковано 08 липня 2020 року о 11:14

Державна інспекція енергетичного нагляду України продовжує розгляд звернень громадян і суб’єктів господарювання та надає роз’яснення стосовно вимог нормативно-технічних документів у галузях електроенергетики та теплопостачання.

Так, Управління Держенергонагляду у Черкаській області надало роз’яснення відділу освіти Тальнівської районної державної адміністрації щодо вимог до лічильників електричної енергії. Заявнику надано письмове роз’яснення щодо:

  • вимог до класу точності лічильників активної та реактивної електричної енергії,
  • періодичності проведення повірки лічильників комерційного обліку електричної енергії; хто і коли повинен проводити чергову повірку і які документи необхідно мати організаціям для отримання права на проведення повірки;
  • періодичності технічної  перевірки лічильників комерційного обліку електричної енергії, де зазначено щодо послідовності перевірки і на що необхідно звертати увагу при проведенні такої перевірки.

Також надано роз'яснення стосовно термінів облаштування приладів обліку електричної енергії засобами дистанційної передачі даних і які нормативні документи застосовуються при облаштуванні таких приладів.

Крім того, Управлінням надано роз’яснення суб’єктам господарювання Черкаської області щодо кваліфікаційних вимог до особи відповідальної за електрогосподарство, а також інструктажів і навчання, які повинні проходити в процесі трудової діяльності електротехнічні працівники. Відповідно до Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів заявників проінформовано щодо:

  • кваліфікаційної групи, освіти та стажу роботи, які  повинна мати особа відповідальна  за електрогосподарство;
  • якими нормативно-правовими документами регламентується проведення  інструктажів;
  • видів інструктажів та форми навчання електротехнічного  персоналу, які проходять електротехнічні  працівники в процесі своєї  трудової діяльності.

Також представниками Управління здійснено розгляд звернень:

  • громадянки м. Черкаси стосовно проходження через її земельну ділянку повітряної лінії електропередачі з порушенням вимог нормативно-технічних документів;
  • громадянки м. Умань щодо встановлення сонячної електростанції та вузла обліку електричної енергії на приватній території;
  • суб’єкта господарювання м. Умань стосовно надання переліку необхідних документів для отримання статусу захищеного споживача.

Усім заявникам було надано письмові роз'яснення.

Водночас, представниками Управління Держенергонагляду у Житомирській області розглянуто звернення громадянина с. Зороків Черняхівського району щодо правомірності дій працівників Черняхівським РЕМ АТ «Житомиробленерго» (далі – Товариство). У зверненні порушувалось питання проведення монтажу нової лінії електропередачі 0,4 кВ через приватну земельну ділянку заявника, а також щодо можливості виносу існуючої опори лінії електропередачі за межі приватної ділянки.

За результатами розгляду запиту встановлено, що електропостачання житлового будинку заявника здійснюється від опори № 14 ПЛ-0,4 кВ Л-3 від КТП 10/0,4 кВ № 292, що знаходиться на балансі та технічному обслуговуванні Товариства і розташована на земельній ділянці, що знаходиться у власності заявника. На звернення Управління Держенергонагляду у Житомирській області до Товариства щодо надання інформації стосовно даної ситуації, останнім визнано факт будівництва лінії електропередачі 0,4кВ без погодження із власником земельної ділянки, що є порушенням Кодексу систем розподілу. У зв’язку з цим, Товариство зобов’язалось виконати роботи з перенесення новозбудованої лінії електропередачі на землю загального користування. Орієнтовний термін виконання робіт до 31.07.2020 року.

Зі свого боку, Управління Держенергонагляду у Харківській області розглянуло звернення громадянина с. Руські Тишки Харківської області стосовно обмеження електропостачання помешкань членів Садівничого товариства «Кабельщик» та наявного для цього атестованого персоналу.

З метою всебічного та об’єктивного розгляду звернення, керуючись ст. 9 Закону України «Про ринок електричної енергії» та постановою КМУ № 932 від 23.10.2019, Управління надіслало запит до СТ «Кабельщик» з вимогою надати матеріали та документи, що стосуються порушених у зверненні питань.

Також представниками Управління Держенергонагляду у Закарпатській області розпочато розгляд таких звернень:

  • мешканців вулиць Вале  Малулуй, Топчино, Данило, с. Нижня Апша Тячівського району щодо технічного стану електричної мережі, який не відповідає вимогам нормативних документів у галузі електроенергетики та постачання електроенергії, якісні показники якої не відповідають вимогам, визначеним державним стандартом; заміни електроопор за вказаними адресами;
  • громадянки с. Кендерешів Мукачівського району щодо технічного стану електричної мережі, який не відповідає вимогам нормативних документів в галузі електроенергетики та постачання електричної енергії, якісні показники якої не відповідають вимогам, визначеним державним стандартом.

Що стосується галузі теплопостачання, то Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області надано роз’яснення на звернення відділу культури, туризму та з питань діяльності засобів масової інформації Тальнівської РДА щодо організації порядку проведення технічного діагностування теплових установок і мереж, а також виконання робіт і ведення необхідної документації при підготовці теплового господарства до опалювального періоду 2020-2021 років. Відповідно до Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, заявника проінформовано стосовно:

  • основних вимог з організації  порядку проведення технічного  діагностування теплових установок  та мереж;
  • періодичності проведення  діагностування теплових установок  і мереж та ким встановлюється;
  • оформлення результатів проведення технічного діагностування.

Крім того, надано роз’яснення КНП «Монастирищенська центральна районна лікарня» щодо модернізації системи опалення, раціонального використання теплової енергії, підвищення рівня комфорту у приміщеннях та впровадження сучасних систем енергоефективного опалення. Відповідно до розділу 1.4. глави 1 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж зазначено, що теплові установки та мережі, які модернізуються, мають відповідати проєкту, національним стандартам, технічним умовам на устаткування та вимогам Правил.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux