• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Триває перевірка знань осіб, відповідальних за експлуатацію електро- та теплообладнання
опубліковано 19 січня 2021 року о 11:02

Технічну експлуатацію електро- та теплоустановок і мереж повинні здійснювати підготовлені фахівці. Це передбачено Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258, а також Правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 14 лютого 2007 року № 71.

Працівники підприємств, у процесі своєї трудової діяльності, зобов’язані проходити навчання з питань технічної експлуатації електро- та теплоустановок і мереж відповідно до зазначених Правил. Перевірку знань проводить центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду.

Перевірка знань кожного працівника здійснюється індивідуально за білетами (затвердженими керівником центральної комісії споживача з перевірки знань) або за допомогою тестування із наступним опитуванням. Проте, на виконання постанов Кабінету Міністрів України та в умовах карантинних обмежень наразі перевірка знань проходить дистанційно – у режимі відеоконференцій. Результати зазначеної перевірки оформляються протоколом та записуються у журналі перевірки знань.

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Дніпропетровській області взято участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у працівників різних суб’єктів господарювання м. Дніпро. Навчання відбулось за зверненнями ТОВ «Учбовий комбінат «Сефеті», ТОВ «Учбово-курсовий комбінат Профі Лайн», ТОВ «УК Спектр» та ТОВ «Учбовий комбінат «Дніпробуд». Перевірку знань проходили 68 осіб, відповідальних за електрогосподарства та 42 особи оперативно-ремонтного персоналу. В результаті співбесіди усі громадяни успішно пройшли навчання.

Також у грудні 2020 року інспекторами Управління Держенергонагляду  у Хмельницькій області взято участь в роботі 7 комісій з перевірки знань Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів та Правил пожежної безпеки у посадових осіб і спеціалістів регіону. У підсумку – 181 працівник успішно склав іспит.

Крім того, вперше в області ТОВ «Навчально-методичний центр «Охорона праці» (за участю Управління) впроваджує дистанційну здачу іспитів з вищезазначених Правил за допомогою електронно-цифрових технологій та з використанням онлайн сервісів Google, а саме:

  • на Google Диску створюються тестові білети із можливістю внесення відповідей та підбиття підсумків екзаменаторами;
  • в день іспиту учаснику направляється посилання на білет;
  • учасник після проходження тестування, заповнює розділ авторизації та відправляє результати натиснувши на кнопку «Відправити». Учаснику надається виділений час для заповнення білету;
  • заповнений білет автоматично зберігається на Google Диску у вигляді таблиці з датою, часом відправлення та переліком відповідей;
  • після завершення терміну здачі іспиту, комісія перевіряє наявність відповідей на відправлені білети в збереженій таблиці згідно протоколу іспиту та приймає рішення про здачу іспиту. У разі неповної або неправильної відповіді, проводиться додаткове опитування громадянина за допомогою месенджера Viber.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Черкаській області взято участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж у осіб, відповідальних за теплові господарства. В результаті було атестовано 4 особи. Навчання здійснювалось за зверненнями КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер Черкаської обласної ради», Черкаського комерційного технікуму, КНП «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» та КЗ «Золотоніська спеціальна школа Черкаської обласної ради».

Також відповідно до звернень інших суб’єктів господарювання Черкащини, інспекторами Управління взято участь у роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у спеціалістів, відповідальних за електрогосподарства. Успішно склали іспит 18 осіб.

На Донеччині представниками Управління Держенергонагляду здійснено перевірку знань з питань технічної експлуатації електроустановок споживачів у:

  • оператора систем розподілу (СП «Лиманська дистанція колії» РФ «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця», Добропільське енергоуправління Донецької філії ДП «Регіональні електричні мережі», Маріупольський РЕМ, Волноваський РЕМ, Бахмутський РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі»);
  • спеціалізованих навчальних закладах (ТОВ «Регіональний навчальний центр» (м. Покровськ), ДП «Донецький експертно-технічний центр Держпраці» (с. Курицине Олександріївського району);
  • Відділі освіти Бахмутської міської ради (м. Бахмут).

Загалом перевірку знань пройшли 174 працівника.

Разом з тим, інспекторами Управління взято участь у перевірці знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж у відповідальних осіб за теплове господарство Відділу освіти Бахмутської міської ради. Задовільну оцінку отримали 46 громадян.

Зі свого боку, минулого тижня працівниками Управління Держенергонагляду у Луганській області взято участь у комісіях з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у осіб, відповідальних за електрогосподарство, зокрема в:

  • Рубіжанському РЕМ ТОВ «Луганське ЕО» (у 2 спеціалістів);
  • Лисичанському РЕМ ТОВ «Луганське ЕО» (у 5 працівників).

Перевірка знань відбулась в режимі відеоконференцій, а контроль знань працівників – у вигляді співбесіди. Успішно склали іспит 6 спеціалістів.

На Кіровоградщині інспектором Управління Держенергонагляду взято участь у роботі комісії з питань перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у технічного персоналу ПрАТ «Кіровоградобленерго».  За результатами тестування, 7 осіб успішно пройшли перевірку знань.

Також представником Управління Держенергонагляду у Закарпатській області взято участь у роботі комісій з перевірки знань у осіб, відповідальних за електрогосподарство в:

  • ПрАТ «Закарпаття-Авто» (2 особи);
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Мукачівської міської територіальної громади» (1 особа);
  • ПАТ «Іршавський абразивний завод» (1 особа).

Водночас представниками Управління Держенергонагляду у Волинській області взято участь у роботі комісій з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок у 16 осіб, відповідальних за електрогосподарства, зокрема:

  • Волинський обласний учбовий центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК – здало 15 громадян. Перевірка проходила у вигляді співбесіди;
  • СГТзОВ «Ратнівський аграрій» – отримав задовільну оцінку 1 працівник. Перевірка проходила у вигляді співбесіди.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux