• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Проведено перевірку знань фахівців, відповідальних за експлуатацію електро- та теплообладнання
опубліковано 15 вересня 2020 року о 10:31

Технічну експлуатацію електро- та теплоустановок і мереж повинні здійснювати підготовлені фахівці. Це передбачено Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258, а також Правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики України від 14 лютого 2007 року № 71.

Працівники підприємств, у процесі своєї трудової діяльності, зобов’язані проходити навчання з питань технічної експлуатації електро- та теплоустановок і мереж відповідно до зазначених Правил. Перевірку знань проводить центральна комісія споживача з перевірки знань за участі представників Держенергонагляду.

Перевірка знань кожного працівника здійснюється індивідуально за білетами (затвердженими керівником центральної комісії споживача з перевірки знань) або за допомогою тестування із наступним опитуванням. Проте, на виконання постанов Кабінету Міністрів України та в умовах карантинних обмежень наразі перевірка знань проходить дистанційно – в режимі відеоконференцій. Результати зазначеної перевірки оформляються протоколом та записуються у журналі перевірки знань.

Так, представники Управління Держенергонагляду у Дніпропетровській області взяли участь в роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж та Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду працівників Відділу освіти Широківської районної державної адміністрації. Перевірка знань проходила шляхом співбесіди. Успішно склали іспит 11 осіб, відповідальних за теплове господарство та 5 осіб – оперативно-ремонтний персонал.

Також інспектор Управління Держенергонагляду у Закарпатській області взяв участь в роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у осіб, відповідальних за електрогосподарство у ФОП Масляник. Усі працівники отримали задовільну оцінку.

Працівники Управління Держенергонагляду у Сумській області взяли участь в роботі комісій спеціалізованих навчальних закладів з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж у осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію тепловикористальних установок бюджетних закладів та працівників теплопостачальних організацій. Успішно пройшли перевірку знань 42 особи та 3 особи проявили низький рівень знань. З початку цього року 417 громадян, відповідальних за експлуатацію теплового обладнання в області, пройшли перевірку знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж.

Зі свого боку, начальник Міжрегіонального управління – головний державний інспектор з енергетичного нагляду у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі взяв участь в роботі комісії з перевірки знань з питань технічної експлуатації електро- та теплоустановок споживачів. Навчання проводилось за допомогою засобів відеозв’язку у формі співбесіди в таких установах:

  • ТОВ «ХНКК «Професіонал». За результатами усі 54 працівника успішно пройшли перевірку знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів;
  • ДП «Чорноморський експертно-технічний центр». В результаті 6 громадян успішно пройшли перевірку знань з питань технічної експлуатації теплових установок і мереж.

Крім того, представники Упаравління Держенергонагляду у Волинській області взяли участь в комісіях з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у 17 осіб, відповідальних за електрогосподарство суб’єктів господарювання, а саме:

  • Волинському обласному учбовому центрі підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК. Успішно склали іспит 15 осіб.  Перевірка знань проходила у вигляді співбесіди;
  • Волинському ремонтно-експлуатаційному центрі ЗЕС. Задовільну оцінку отримали двоє громадян. Перевірка знань проходила у вигляді співбесіди.

Інспектори Управління Держенергонагляду у Рівненській області взяли участь в роботі 3 комісій з перевірки знань у осіб, відповідальних за теплове господарство суб’єктів відносин у сфері теплопостачання та посадових осіб підприємств різної форми власності. Навчання проходило в таких спеціалізованих навчальних закладах: ТОВ «Рівненський навчально-методичний центр», ТзОВ «Оазис технолоджі», ДП «Рівненський експертно-технічний центр Держпраці» та ТОВ «Рівненський експертно-технічний центр». Перевірка знань здійснювалась у вигляді співбесіди за питаннями, викладеними у білетах, через дистанційне опитування 74 громадян за допомогою Viber та WhatsApp. Всі слухачі успішно склали іспит.

Водночас представники Управління Держенергонагляду у Донецькій області взяли участь в роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів у відповідальних осіб ТОВ «Регіональний навчальний центр» (м. Покровськ). Перевірка знань проводилась шляхом тестування з наступним усним опитуванням. Задовільну оцінку отримали 28 працівників, а незадовільну оцінку – 2 працівника. Крім того, інспектор Управління взяв участь в роботі комісії з перевірки знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж у Відділі освіти Добропільської міської ради (м. Добропілля). Успішно склали іспит 33 особи.

Працівники Управління Держенергонагляду у Вінницькій області взяли участь у роботі комісій з перевірки знань у осіб, відповідальних за електрогосподарство в:

  • Учбово – виробничому центрі «Сигнал» (м. Ямпіль, Вінницька область). Перевірка знань проводилась у 58 працівників суб’єктів господарювання. В результаті співбесіди 13 осіб не пройшли перевірку знань;
  • ТОВ «Вінницький експертно – навчальний центр» (м. Вінниця). В результаті 32 працівника отримали задовільну оцінку, а 3 особи не пройшли навчання.

Нагадаємо, відповідно до вимог пункту 2.19 розділу IV Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів працівники, які отримали незадовільну оцінку знань, пройдуть позачергову перевірку знань у строки, визначені комісією з перевірки знань, але не раніше ніж через один місяць після одержаної незадовільної оцінки.

Згідно з пунктом 5.3.20 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж особи, які отримали незадовільну оцінку за результатами перевірки знань, протягом одного місяця повинні пройти повторну перевірку, але не раніше ніж через 2 тижні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux