• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Волині та Донеччині розслідували технологічні порушення
опубліковано 10 березня 2021 року о 14:30

Представники Управлінь Держенергонагляду в областях взяли участь у роботі комісій з розслідування технологічних порушень. Такі дії передбачено Інструкцією про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України, затвердженою наказом Міністерства палива та енергетики України від 09.06.2005 № 255 (із змінами, внесеними згідно з наказом Мінпаливенерго від 29.12.2008 № 668). 

Так, інспекторами Управління  Держенергонагляду у Волинській області взято участь у розслідуванні технологічного порушення, що сталось на повітряній лінії ПЛ 110 кВ «Нововолинськ – В-9» оператора системи розподілу (ОСР) ПрАТ «Волиньобленерго».

З місця події: 08 лютого 2021 року о 03 год. 37 хв. на підстанції ПС 330 кВ «Нововолинськ» від дії струмової відсічки вимкнувся вимикач ПЛ 110 кВ «В-9». Автоматичне повторне ввімкнення (АПВ) було не успішне. Під час огляду всієї ПЛ 110 кВ «Нововолинськ – В-9» виявлено обрив шлейфа АС-185 у місці термітного зварювання фази «С» на опорі № 5. Після усунення дефекту на опорі № 5  було проведено пробне включення вказаної ПЛ 110 кВ з ПС 110 кВ «ЗХВ» «Львівобленерго», однак ПЛ 110 кВ вимкнулась від І, ІІ, ІІІ ступенів дистанційного захисту при виведеному АПВ. У ході повторного обстеження ПЛ 110 кВ «Нововолинськ – В-9» було виявлено обрив проводу фази «В» у прогоні опор № 24-25 (місце обриву біля опори № 24 між зажимом ПГН та віброгасником).

Порушення класифіковано як відмову ІІ категорії, а саме технологічне порушення, що призвело до вимушеного простою устаткування групи Б тривалістю понад 24 години. Недовідпуск електричної енергії відсутній.

В результаті розслідування комісією було складено відповідний Акт та встановлено, що причиною виникнення технологічного порушення став механічний злом проводу внаслідок довготривалої експлуатації (ПЛ 110 кВ «Нововолинськ – В-9» введено в експлуатацію у 1955 році) та незадовільне технічне обслуговування. Зауважень до ремонтного персоналу ПрАТ «Волиньобленерго» та ведення експлуатаційної документації немає.

За результатами роботи комісії розроблено заходи щодо недопущення подібних порушень у майбутньому. Зокрема, у ІІІ кварталі 2021 року заплановано капітальний ремонт ПЛ 110 кВ «Нововолинськ – В-9» із частковою заміною проводу, грозозахисного тросу, зчіпної арматури та ізоляції.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області взято участь у роботі комісії з розслідування технологічного порушення, що сталось на спільному об’єкті ОСР АТ ДТЕК «Донецькі електромережі» та Донецької філії ДП «Регіональні електричні мережі».

З місця події: 08 лютого 2021 року о 17 год. 22 хв. на ПС 110 кВ «Блок 4» сталося вимкнення ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 1 з відпайкою на Блок 3» від дії диференційного захисту (ДЗ). АПВ не спрацювало. Водночас на ПС 110 кВ «Блок 4» сталося вимкнення ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 2 з відпайкою на Блок 3» від дії ДЗ. АПВ неуспішне. Вищезазначені ПЛ дволанцюгового виконання знаходяться на балансі та обслуговуванні АТ ДТЕК «Донецькі електромережі» та Донецької філії ДП «Регіональні електричні мережі».

В результаті розслідування технологічного порушення комісією встановлено, що причиною відключення ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 1, відгалуження Блок 3» виявилось розчеплення кріплення проводу до ізоляторів у сталевому підтримуючому глухому затискачі ПГН-2-6 на опорі № 21 по фазі «С» (верхня) ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 1, відгалуження Блок 3» під час поривчастого бокового вітру (ділянка обслуговування АТ «ДТЕК Донецькі електромережі»). АПВ не спрацювало.

Причиною відключення ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 2, відгалуження Блок 3» з неуспішним АПВ стало виникнення електричної дуги та іонізації повітря у районі проходження ПЛ, внаслідок торкання проводу ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 1» до тіла опори № 21 при падінні (відповідно до Акту розслідування технологічного порушення).

Недовідпуск електроенергії склав 12,4 тис. кВт∙год. Технологічне порушення класифіковано як відмову ІІ категорії (перерва в енергопостачанні споживачів, що призвела до недовідпуску електроенергії від 10 до 100 тис. кВт∙год.).

За результатами розслідування комісією складено Акт та визначено основні заходи щодо недопущення подібних порушень, а саме:

  • виконати вибірковий верховий  огляд ділянки ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 1» з відгалуженням  на «Блок 3» у прольотах опор  № 6-36, в об’ємі 20 % від кількості  опор, з проведенням фотофіксації  виявлених дефектів та невідповідностей (АТ «ДТЕК Донецькі електромережі»);
  • виконати огляд дволанцюгової ділянки ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 1 та № 2» з відгалуженнями на «Блок 3» у прольотах опор № 6-36, за участю інженерно-технічного персоналу СПЛ Приазовських ВЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» та Донецької філії ДП «Регіональні електричні мережі»;
  • за результатами верхового  та інженерного оглядів дволанцюгової ділянки ПЛ 110 кВ «Блок 4 – Блок 2 № 1 та № 2» з відгалуженнями на «Блок 3» у прольотах опор № 6-36 – провести аналіз виявлених дефектів і невідповідностей та запланувати їх усунення (АТ «ДТЕК Донецькі електромережі»);
  • виконати позапланову  перевірку засобів релейного  захисту та автоматики на ПС 110 кВ «Блок 4» з приєднанням 110 кВ «Блок 2 № 1» і «Блок 2 № 2» (Донецька філія ДП «Регіональні електричні мережі»).
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux