• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Донеччині підключено електроустановки замовниці до електромереж оператора системи розподілу
опубліковано 24 листопада 2020 року о 09:57

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі – ОСР).

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області розглянуто звернення жительки м. Покровськ щодо приєднання електроустановок до електричних мереж ОСР АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».

Під час опрацювання звернення було встановлено, що ОСР порушено вимоги:

  • абзацу другого пункту 2.1.3 глави 2.1 розділу ІІ Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) щодо укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії за ініціативи ОСР у разі надання послуги з приєднання до електричних мереж;
  • пункту 4.4.4 глави 4.4 розділу ІV Кодексу системи розподілу в частині надання замовнику зауваження щодо повноти та належного оформлення документів (інформації, зазначеної в заяві про приєднання електроустановки);
  • абзацу восьмого пункту 7.5 розділу ІІ ПРРЕЕ щодо припинення постачання електричної енергії споживачу ОСР у разі неукладення договору між споживачем та ОСР;
  • підпункту 19 пункту 5.1.2 глави 5.1 розділу ІІ ПРРЕЕ щодо проведення методично-консультаційної роботи зі споживачем стосовно укладення договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Держенергонаглядом рекомендовано ОСР дотримуватися вимог нормативно-правових актів у частині виконання строків надання послуги зі стандартного приєднання та процедури переукладання договорів про надання послуг з розподілу електричної енергії. Станом на 11 листопада ОСР виконано підключення електроустановок замовниці до електричних мереж системи розподілу.

Разом з тим, Управлінням опрацьовано звернення жительки м. Слов’янськ стосовно незадовільного технічного стану електричних мереж, що знаходяться перед будинком заявниці. За результатами розгляду звернення Управлінням виявлено невідповідності технічного стану обладнання електричних мереж, а саме:

  • низький рівень оливи у розширнику силового трансформатора ТП-172;
  • відсутній замок на приводі роз’єднувача 6 кВ ТП-172;
  • з’єднано скрутками дроти у прогоні опор № 63-74 ПЛ 0,4 кВ від ТП-172 фідер № 1 тощо.

Управлінням було надано АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» рекомендації щодо усунення виявлених порушень. ОСР усунуто всі зауваження.

Також представниками Управління Держенергонагляду у Закарпатській області розглянуто звернення жителя с. Монастирець Хустського району щодо неякісного постачання електричної енергії до житлових будинків мешканців вул. Лісова.

В результаті опрацювання звернення Управлінням було встановлено, що розподіл електричної енергії до житлових будинків по вул. Лісова здійснюється повітряною лінією (ПЛ) 0,4 кВ Л-2 «Низ» від комплектної трансформаторної підстанції  (КТП) 344, що перебуває на балансі та технічному обслуговуванні ОСР ПрАТ «Закарпаттяобленерго». Факти щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державних стандартів, підтвердились.

За результатами розгляду звернення Управлінням було направлено до ОСР лист стосовно виконання заходів з приведення технічного стану електричних мереж та якісних показників електричної енергії по вул. Лісова відповідно до вимог нормативних документів з повідомленням Управління про їх виконання.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області за участю головного інженера Кам’янець-Подільського РЕМ АТ «Хмельницькобленерго» опрацьовано звернення мешканця с. Голосків Кам’янець-Подільського району щодо низки перерв у електропостачанні домоволодіння, живлення якого здійснюється ПЛ-0,4 кВ від КТП 10/0,4 кВ.

Тривалість кожної з перерв електропостачання, що відбулись 16 та 24 лютого цього року, а також 28 травня і 19 серпня, становила більше однієї доби, що свідчить про порушенням пункту 1.2.20 Правил улаштування електроустановок (ПУЕ) та певною мірою погіршує значення показника SAIDI (1592,8 хв.) Кам’янець-Подільського РЕМ. У той час, як у Польщі (260 хв.) та Румунії (474 хв.) даний показник є в декілька разів нижчим.

Відповідно до пункту 2.3 Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання (далі – Порядку), кількість перерв у електропостачанні протягом 12 календарних місяців у точці розподілу споживача (тривалістю понад одну годину) має становити:

  • для запланованих перерв без попередження споживача та перерв з причин технологічних порушень в електричних мережах ліцензіата у сільській місцевості – менше 9 відключень;
  • для запланованих перерв із попередженням споживача (без урахування запланованих перерв в електропостачанні, які виникли внаслідок проведення робіт з капітального ремонту, будівництва, технічного переоснащення, реконструкції, модернізації електричних мереж, якщо виконання таких робіт передбачене інвестиційною програмою ОСР та/або річною програмою ремонтів ОСР, та/або при реалізації договорів приєднання електроустановок споживачів згідно з чинними нормативними документами) – менше 12 відключень.

Під час опрацювання звернення Управлінням було виявлено низку порушень нормативних документів, що впливають на надійність електропостачання, зокрема:

  • не зрізано гілки дерев, що торкаються проводів ПЛ-0,4 кВ;
  • опорні ізолятори на фазах «А», «В» і «С» роз’єднувача живлячої КТП 10/0,4 кВ мають механічні та термічні ушкодження.

ОСР усунуто виявлені представниками Управління порушення. Заявнику надано відповідь. 

Водночас на Вінниччині представниками Управління Держенергонагляду завершено розгляд двох звернень:

  • громадянки щодо систематичних припинень послуги з розподілу електричної енергії у с. Пеньківка Шаргородського району. Управління в межах компетенції повідомило споживача, що відповідно до вимог підпункту 4 пункту 2.3  Порядку, ОСР необхідно відновити електропостачання протягом 24 годин. Інспектором Управління було здійснено моніторинг технічного стану ПЛ-0,4 кВ від КТП № 120. В результаті виявлено низку порушень технічного стану, що впливають на надійність розподілу електричної енергії. Відомство надало ОСР рекомендації щодо усунення виявлених порушень з повідомленням Управління про їх усунення;
  • громадянки щодо якості постачання електроенергії до житлового будинку у м. Вінниця. Управління Держенергонагляду у Вінницькій області повідомило споживача, що АТ «Вінницяобленерго» провело виміри параметрів якості електричної енергії, яка розподіляється до житлового будинку. Параметри відповідають вимогам Кодексу систем розподілу та ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення». Відповідно до вимог підпункту 4 пункту 2.3 Порядку, ОСР необхідно відновити електропостачання протягом 24 годин. З виїздом на місце, інспектором Управління було здійснено моніторинг технічного стану ПЛ-0,4 кВ від ТП-660. В результаті здійсненого заходу зауважень до технічного стану не виявлено.

Крім того, прийнято відповідні рішення щодо питань, які розглядались на комісії інформаційно-консультаційного центру АТ «Вінницяобленерго», зокрема, звернення трьох громадян щодо приєднання електроустановок до мереж ОСР. Комісією було вирішено, що замовникам необхідно звернутися до ОСР із заявами про облаштування вузлів обліку електричної енергії для проведення випробувань електрообладнання та надати проєкт електричних мереж внутрішнього електрозабезпечення електроустановок. Після отриманих звернень, ОСР необхідно надати замовникам послугу з підключення електроустановок у найкоротші терміни.

Зі свого боку, на Черкащині представники Управління Держенергонагляду опрацювали звернення:

  • мешканки с. Косарі Кам’янського району щодо постачання електричної енергії, якість якої не відповідає вимогам діючого стандарту. За результатами розгляду звернення направлено відповідь заявнику та проінформовано Черкаську ОДА. Крім того, направлено рекомендаційний лист ПАТ «Черкасиобленерго» щодо приведення технічного стану ділянки ПЛ 0,4 кВ до вимог нормативно-технічних документів;
  • жителя с. Сорокотяга Жашківського району щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux