• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Безперервне постачання електроенергії споживачам у зимовий період має бути пріоритетом Плану ремонтної кампанії ОСР
опубліковано 12 січня 2022 року о 15:15

Вимоги щодо надійності та безпеки постачання електроенергії споживачам посилюються під час проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП), оскільки значна частина населення використовує електроопалення та інші види обігріву, які безпосередньо залежать від електроенергії. Для прикладу, сучасний автоматичний газовий котел не буде працювати без електричної енергії. Крім того, у поточному ОЗП обсяги споживання електроенергії збільшилися на фоні скорочення споживання газу.

Тому вчора, 11 січня, під головуванням міністра енергетики України відбулась нарада щодо забезпечення споживачів електроенергії безперервним електропостачанням. Участь у заході взяли представники Міненерго, голова Держенергонагляду, члени НКРЕКП, представники НЕК «Укренерго», ПрАТ «ДТЕК Київські Регіональні Електромережі» та «ДТЕК мережі».

Під час зустрічі обговорювалися питання забезпечення контролю за безперервністю електропостачання споживачам, спільного напрацювання ефективних рішень у контексті нормативного регулювання цього питання та рекомендацій для операторів системи розподілу (ОСР) щодо організації проведення ремонтних робіт в ОЗП і сервісного обслуговування споживачів. Зокрема, було наголошено на оптимізації термінів виконання ремонтних робіт ОСР задля зменшення тривалості перерв, особливо у період низьких температур повітря, у тому числі за рахунок забезпечення користувачів резервним живленням, шляхом організації тимчасових схем живлення або застосування пересувних генеруючих установок.

У ході наради було акцентовано увагу на доцільності впровадження механізму обліку та контролю сумарного часу знеструмлення споживача протягом року, що би враховував усі типи відключень.

Учасники заходу дійшли висновку щодо необхідності перегляду нормативно-правової бази, яка регулює діяльність ОСР у частині проведення ремонтних кампаній із забезпеченням безперебійного електропостачання споживачам, особливо в ОЗП.

На сьогодні завданням ОСР при плануванні ремонтів є скорочення та максимальне перенесення на міжопалювальний період робіт, які вимагають відключення від електромереж без забезпечення альтернативного живлення. Зі свого боку, члени НКРЕКП запевнили у готовності напрацювати найближчим часом відповідні зміни до нормативних актів Регулятора.

Враховуючи зазначене, Держенергонагляд рекомендує ОСР утриматись від проведення планових ремонтних робіт на об’єктах електроенергетики і не припиняти розподіл електричної енергії до житлових будинків споживачів під час ОЗП при температурі повітря – 5°C та нижче.

Нагадаємо, Держенергонагляд напередодні новорічних свят вже рекомендував операторам системи розподілу не проводити планові ремонтні роботи на об’єктах електроенергетики і не припиняти розподіл електричної енергії до житлових будинків споживачів на період починаючи з 29 грудня 2021 року до 19 січня 2022 року включно.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux