• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Руслан Слободян: ситуація в енергетиці наразі контрольована
опубліковано 23 листопада 2023 року о 16:28

Зі зниженням температури повітря в енергосистемі України спостерігається зростання споживання електроенергії. Це – сезонне явище. Наразі ситуація цілком контрольована, тож потреби у застосуванні планових відключень електроенергії немає. Про це зазначив голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Дійсно, зростання споживання є. Воно таке ж, як і в попередні роки. Це – сезонне явище. Наразі ситуація цілком контрольована, попри ті події, які відбуваються у нас останнім часом. Крім того, наша енергосистема синхронізована з європейською, і в нас є можливість за потреби залучати імпорт електроенергії», – наголосив він.

Щодо застосування графіків відключень електропостачання споживачам, Голова Держенергонагляду повідомив, що нині такої необхідності немає.

«Необхідність їх застосування може виникнути тільки внаслідок значних пошкоджень електрообладнання від обстрілів або природних негараздів. Графіки складені так, щоб забезпечити максимально справедливий розподіл електроенергії. Досвід минулої зими враховано. Але сподіваємось, що такі графіки нам не знадобляться», – повідомив він.

Очільник відомства зазначив, що агресор завжди вважав холодну пору року своїм союзником. Тож, напевно, приберіг частину своїх ракет саме для ударів по українській енергосистемі цієї зими. Зі свого боку Україна упродовж року також готувалася до таких можливих сценаріїв. Зокрема, посилено протиповітряний захист та здійснено фізичний захист критичних об’єктів.

«Як нещодавно зазначив Міністр енергетики Герман Галущенко, напевно, Україна – найперша країна, яка використовує такі заходи і засоби захисту енергосистеми. Тому що такого досвіду у світі напрацьовано не було. Це різні види інженерного захисту та захисту від уламкового ураження, застосування масивних залізобетонних споруд. І головна наша надія – протиповітряна оборона, яка також протягом року активно розвивалася», – наголосив він.

Ще одним надзвичайно важливим кроком у підготовці до цієї зими стало активне накопичення аварійного резерву електрообладнання.

Протягом року надходила значна кількість електрообладнання від наших країн-союзників. Також за підтримки Міненерго працює гуманітарний хаб. Значна кількість обладнання вже використана у прифронтових областях, де постійно відбуваються обстріли.

Не оминув очільник відомства й питання безпечного використання населенням саморобних нагрівальних пристроїв та генераторів.

Він зазначив, що насправді українці вже мають розуміння, що користуватися потрібно саме пристроями заводського виготовлення, яких зараз є достатньо великий асортимент. Водночас щодо використання генераторів, ситуація складніша.

«Досвід минулої зими показав, що внаслідок неправильного підключення траплялися різні неприємні ситуації, навіть сумні. Враховуючи це, Держенергонагляд оновив пам’ятку використання та правильного підключення генераторів, в якій досить детально викладено рекомендації з безпечного підключення генератора», – повідомив він.

Рекомендації щодо безпечного підключення та користування генераторами розміщена на сайті Держенергонагляду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux