• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Розчистка трас повітряних ліній – на контролі Держенергонагляду
опубліковано 03 грудня 2020 року о 09:31

Представниками Управлінь Держенергонагляду в областях здійснюється вибірковий контроль повноти та достовірності інформації щодо занесених ділянок повітряних ліній (ПЛ) до Планів-графіків розчистки трас ПЛ 0,4-110 (150) кВ на 2021 рік, розроблених операторами системи розподілу (ОСР).

Інспектори відомства на виконання доручення т.в.о. Голови Держенергонагляду Романа Боднара здійснюють моніторинги щодо:

  • запланованих ОСР обсягів  розчистки трас ПЛ на відповідність  їх ділянок, що потребують розчистки, обсягам, зазначеним у листках огляду ПЛ;
  • внесення аварійних осередків, виявлених у 2020 році під час проходження грозового та попереднього осінньо-зимового періоду;
  • внесення інформації до Плану-графіків з урахуванням  п'ятирічного циклу проведення  робіт з розчистки трас ПЛ.

Так, представниками Управління Держенергонагляду у Луганській області здійснено відповідний моніторинг Планів-графіків Первомайського та Лисичанського ЕУ Луганської філії ДП «Регіональні електричні мережі».

В результаті здійсненого моніторингу було встановлено факти включення до Планів-графіків прогонів опор, що не потребують розчистки, а саме:

  • КПЛ 6 кВ ПС 110 кВ РТИ-КТП  Сергеев, прогони опор № 2-3, 4-5, 5-6, 38-39;
  • КПЛ-6 кВ Карбонит-Дальний вентилятор № 1, прогони опор № 1-2, 5-6, 23-24, 27-28, 28-29, 29-30, 30-31.

Після доопрацювання та корегування інформації, Плани-графіки ЛФ ДП «Регіональні електричні мережі» було погоджено.

Також Управлінням розпочато аналогічний моніторинг енергетичних об’єктів Рубіжанського, Старобільського та Сватівського РЕМ ТОВ «Луганське ЕО».

Зі свого боку, інспекторами Управління Держенергонагляду у Житомирській області здійснено моніторинг ОСР АТ «Житомиробленерго» щодо повноти та достовірності інформації зведених планів розчистки трас ПЛ та занесених ділянок ПЛ до Плану-графіків.

За результатами розгляду проєкту Плану-графіків Управлінням виявлено такі порушення:

  • факт внесення до Плану-графіків на 2021 рік ділянок ПЛ 0,4-110 кВ, на  яких проводилась розчистка трас  ПЛ у 2019-2020 роках (розчистка траси  ПЛ проводилась у 2020 році (Служба  ПЛ (Житомирський регіон) та у 2019 році (Служба ПЛ (Житомирський регіон), Романівський, Любарський та Овруцький РЕМ);
  • у Плані-графіків розчистки трас ПЛ 0,4-110 кВ на 2021 рік зазначено прогони ПЛ 0,4-110 кВ, що не потребують розчистки (Служба ПЛ (Житомирський  регіон), Овруцький, Андрушівський, Зарічанський, Коростишівський, Черняхівський, Житомирський, Баранівський, Романівський та Пулинський РЕМ);
  • не в повному обсязі заплановано роботи з розчистки трас ПЛ 0,4-110 кВ на 2021 рік (Служба  ПЛ (Житомирський регіон), Пулинський, Андрушівський, Коростишівський, Зарічанський, Баранівський та Романівський РЕМ) тощо.

З метою погодження Плану-графіків розчистки трас ПЛ на 2021 рік, Управлінням рекомендовано керівництву ОСР усунути виявлені зауваження в термін до 4 грудня 2020 року.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Тернопільській області здійснено вибірковий контроль повноти та достовірності інформації, занесеної до Плану-графіків на 2021 рік, розробленого ОСР ВАТ «Тернопільобленерго».

У результаті було встановлено, що ОСР під час складання Плану-графіків не дотримувався п'ятирічного циклу проведення робіт з розчистки трас ПЛ. Зокрема, до Плану-графіків було включено ПЛ 110-0,4 кВ, що були розчищені у 2017-2020 роках (ПЛ-110 кВ – 2 шт., ПЛ-35 кВ – 5 шт., ПЛ-10 кВ – 88 шт. та ТП 10/0,4 кВ, ПЛ-0,4 кВ – 284 шт.).

Виявлені під час моніторингу недоліки зафіксовано у довідці, а План-графіки разом із довідкою повернуто ОСР на доопрацювання.

Також аналогічні заходи було здійснено інспекторами Управління Держенергонагляду у Черкаській області на енергетичних об’єктах ПАТ «Черкасиобленерго».

Під час проведення вибіркового контролю було здійснено перевірку запланованих обсягів розчистки трас ПЛ на відповідність їх ділянок, що потребують розчистки, обсягам, зазначеним в листках оглядів. Зокрема, було встановлено, що у деяких листках огляду ПЛ зазначено про наявність гілок дерев та порослі, проте розчистку даних ділянок траси не включено до графіку розчистки ПЛ на 2021 рік. І навпаки: наявні факти включення до графіку розчистки траси на ділянках, де відповідно до листка огляду ПЛ не зафіксовано наявності гілок дерев та порослі.

Водночас на Закарпатті інспекторами Управління Держенергонагляду в результаті опрацювання Плану-графіків ПрАТ «Закарпаттяобленерго» встановлено деякі розбіжності з листами огляду ПЛ. Зокрема, виявлено внесення до Плану-графіків ділянок траси ПЛ 0,4-110 (150) кВ, на яких виконувалась розчистка дерев у 2020 році.

Проаналізувавши інформацію, зібрану під час проведення моніторингу, Управлінням рекомендовано ОСР відкоригувати План-графіки, враховуючи виявлені зауваження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux