• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Проведення вимірів електричного навантаження двічі на рік є обов’язковим, – Держенергонагляд
опубліковано 24 грудня 2019 року о 10:14

Всі суб’єкти електроенергетики та споживачі електричної енергії (з потужністю електроустановок понад 150 кВт) повинні проводити виміри електричного навантаження у режимний день. Організація проведення таких вимірів, обробка їх результатів та складання відповідних звітів має бути здійснена відповідно до вимог Порядку організації проведення вимірів електричного навантаження в режимний день, затвердженого наказом Міністерства палива та енергетики України від 15.01.2008 № 7 (далі – Порядок). Держенергонагляд, у свою чергу, здійснює нагляд за організацією проведення зазначених вимірів і вибірково контролює їх здійснення.

Виміри електричних навантажень проводяться двічі на рік у режимні дні літнього та зимового періоду (червень, грудень) на електростанціях і підстанціях суб'єктів господарювання у галузі електроенергетики, електроустановки яких підключено до ОЕС України та в електроустановках споживачів з потужністю 150 кВт і більше та середньомісячним споживанням електроенергії за підсумком минулого року 50 000 кВт∙год. і більше.

Споживачі повинні проводити виміри погодинного активного та реактивного навантаження в режимний день незалежно від режиму роботи власних електроустановок, виникнення аварійних та інших непередбачених ситуацій, що призвели до зниження електроспоживання. Відповідно до пункту 2.8. Порядку звіт по вимірах погодинного активного та реактивного навантаження необхідно надати операторам систем розподілу не пізніше 10 днів з дня проведення таких вимірів.

Проведення вимірів електричної потужності у режимний день здійснюється для прогнозування попиту на обсяги електричної потужності оператором системи передачі та операторами систем розподілу. А також для складання графіків обмеження споживання електричної енергії та потужності, графіків аварійного відключення споживачів, спеціальних графіків аварійного відключення електричної енергії, графіків погодинного відключення електроенергії і визначення резерву потужностей трансформаторних підстанцій оператора системи передачі та операторів систем розподілу. Крім того, результати проведених вимірів реактивних навантажень у режимний день використовуються для розрахунків економічних еквівалентів реактивної потужності в точках живлення конкретних споживачів.

Оператор системи передачі не пізніше ніж за місяць до проведення вимірів електричного навантаження повинен сповіщати суб'єктів господарювання у галузі електроенергетики та Держенергонагляд про дату проведення вимірів і строки надання результатів вимірів за встановленими цим Порядком формами, а також надавати відповідні бланки.

Зі свого боку, оператори систем розподілу мають організувати проведення вимірів електричного навантаження у споживачів електричної енергії шляхом письмового інформування споживачів про дату та порядок проведення таких вимірів не пізніше ніж за 15 днів до їх проведення, а також надати їм відповідні бланки, що зазначені у Порядку.

Оператори систем розподілу у термін до 01 лютого повинні надати Держенергонагляду звіт погодинного активного електричного навантаження за зимовий режимний робочий день, а до 01 серпня – за літній режимний день. Звіти надаються у паперовому та в електронному вигляді.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux