• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Оновлено Правила охорони електричних мереж
опубліковано 05 січня 2023 року о 13:05

Держенергонаглядом ще у 2020 році розроблено проєкт постанови «Про внесення змін до Правил охорони електричних мереж».

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1455 затверджено Правила охорони електричних мереж (далі – Правила).

До цього моменту діяли Правила, затверджені ще у 1997 році. Останні зміни цих Правил здійснено постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 161 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань безпеки дорожнього руху» в частині коригувань окремих назв організацій.

Таким чином, більше 20 років вимоги Правил залишалися незмінними. Водночас протягом цього періоду відбулися суттєві зміни в законодавстві України, а також зазнали змін відповідні технічні норми та правила, що впливають на формування та реалізацію вимог Правил.

Протягом останніх років зафіксовано неодноразові випадки порушення охоронних зон електричних мереж різних рівнів напруги та виявлено недотримання їх власниками вимог експлуатації електричних мереж в частині утримання охоронних зон у належному стані. Це стало причиною значної кількості відключень електричних мереж і, як наслідок, знеструмлення споживачів.

Так, порушення вимог Правил у частині охорони мереж та охоронних зон (збиття та пошкодження опор великогабаритною сільськогосподарською, важкою будівельною та іншою технікою) призвело до прямих збитків у системоутворюючій мережі системи передачі 220-750 кВ, а також у системах розподілу пошкоджено опори ПЛ 35-150 кВ та опори ПЛ 0,4-10 кВ.

Спостерігається збільшення кількості відключень та їх тривалості, зокрема, через двозначність тлумачень окремих вимог Правил, особливо споживачами електричної енергії, розподіл електричної енергії для яких здійснюється операторами систем розподілу через мережі інших споживачів (власників електричних мереж).

Також однією з проблем було нехтування власниками електричних мереж вимогами норм з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання учасників ринку електроенергії щодо утримання електричних мереж у належному технічному стані. Забезпечення нормативного та нормативно-правового регулювання шляхом унормування визначених питань не забезпечувала належної і дієвої реакції з боку суб’єктів господарювання – учасниками ринку електричної енергії.

Саме тому виникла необхідність перегляду питань щодо організації визначення меж охоронних зон електричних мереж, режиму використання земель у межах охоронних зон електричних мереж, а також визначення заходів з охорони електричних мереж.

Нова редакція Правил відповідає вимогам чинного законодавства та інших нормативних документів, враховує досвід експлуатації електричних мереж, чітко розмежовує обов’язки власників електричних мереж та суб’єктів господарювання щодо дотримання особливого режиму охоронних зон електричних мереж. Ці Правила встановлюють додаткові вимоги щодо особливого режиму використання земель у межах спеціальних зон об’єктів енергетики.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux