• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Держенергонагляд сприятиме інтеграції енергетичної інфраструктури України до європейської
опубліковано 18 липня 2019 року о 09:54

Енергетичною стратегією України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» у галузях електро- та теплоенергетики визначено такі стратегічні орієнтири розвитку як: модернізація існуючих електро- та теплоустановок і мереж, проектування будівництва та введення в експлуатацію нових генеруючих потужностей, інтеграція енергетичної інфраструктури України до європейської, а також запровадження механізмів залучення інвестицій для реалізації програми оновлення генеруючих потужностей.

Державна інспекція енергетичного нагляду України у рамках своїх повноважень буде докладати максимальних зусиль щодо забезпечення контролю за надійністю і безпечністю електро- та теплопостачання згідно із зазначеними стратегічними орієнтирами розвитку.

Зокрема, з метою стабільного, надійного електро- та теплопостачання Держенергонагляд зосередить увагу на таких напрямах роботи:

  • забезпечення нагляду за безперебійним функціонуванням енергетичної інфраструктури, за проведенням необхідних заходів із модернізації електричних станцій, теплових, тепловикористальних установок і мереж та енергетичного обладнання, а також зниженням їх аварійності;
  • сприяння в удосконаленні системи захисту критичної інфраструктури на основі кращих практик країн ЄС та у створенні системи кризового управління в енергетичному комплексі.

Так, в рамках удосконалення системи захисту критичної інфраструктури, Держенергонагляд буде надавати пропозиції Міненерговугіллю щодо вимог роботи обладнання (надійність роботи, захист об’єктів, резервування енергопостачання).

Крім того, з метою гарантування енергетичної безпеки країни опрацьовуються організаційно-розпорядчі заходи стосовно запровадження на рівні суб’єктів господарювання практики аналізу та реагування на загрози роботи енергетичних об’єктів.

Окрему увагу буде приділено напряму скорочення витрат енергії у системах транспортування та розподілу електричної і теплової енергії шляхом технічної, технологічної модернізації та концептуального перегляду схем енергозабезпечення із врахуванням досягнень у сфері енергопостачання.

Одним із головних завдань Стратегії на наступні десять років є підготовка енергетичної системи України до масштабного оновлення потужностей після 2025 року. З огляду на це, Держенергонагляд буде сприяти введенню в експлуатацію нових генеруючих потужностей, замість тих, що будуть виведені з експлуатації після зазначеного терміну. З метою реалізації зазначеного завдання Стратегією передбачено запровадження механізмів залучення інвестицій.

Формування ринку електричної енергії сприятиме виникненню стимулів ефективного інвестування у енергетичну галузь. З цією метою Держенергонагляд буде проводити контроль за безперервним (надійним) електро- та теплопостачанням, здійснювати підтримку у розбудові та реконструкції електромереж. Також інспекція буде сприяти у подовженні терміну експлуатації ТЕС, виведенні у консервацію або заміщенні сучасними високоманевровими потужностями ТЕС.

Крім того, відомство буде спрямовувати зусилля на підтримку реконструкції тепломереж з метою мінімізації втрат, реалізації проектів з когенерації на ТЕЦ і будівництва та реконструкції високоефективної когенерації ТЕЦ відповідно до вимог екологічних нормативів.

Довідкова інформація:

Енергетична стратегія України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» схвалена Кабінетом Міністрів України від 18 серпня 2017 р. № 605-р.

Це документ, який окреслює стратегічні орієнтири розвитку паливно-енергетичного комплексу України на період до 2035 року.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux