• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Держенергонагляд продовжує оцінювати підготовку теплових господарств до роботи в опалювальний період
опубліковано 26 серпня 2021 року о 09:40

Держенергонагляд продовжує проводити заходи з оцінювання підготовки теплових господарств України до роботи в опалювальний період 2021-2022 років (ОП) з метою забезпечення якісного, безперебійного та безпечного теплопостачання споживачів.

Територіальними органами Держенергонагляду було направлено більше 3,4 тис. інформаційних листів із зазначенням першочергових завдань щодо підготовки енергетичних господарств суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до ОП. У листах зверталась увага на необхідність своєчасної розробки та виконання планів заходів з підготовки енергетичних об’єктів до ОП та залучення представників інспекції до оцінки стану підготовки/готовності до ОП.

Держенергонагляд на підставі звернень суб'єктів господарювання здійснює огляд  джерел теплової енергії з приєднаними до них тепловими мережами та системи теплоспоживання соціально важливих споживачів теплової енергії (закладів охорони здоров’я, освіти та дошкільної освіти) з питань підготовки/готовності до ОП.

За результатами заходів підтверджено готовність 2070 теплових господарств до роботи в ОП. В цілому 792 суб’єктам господарювання у сфері теплопостачання підписано акти  готовності теплових господарств до роботи в ОП.

Проте не всі суб’єкти господарювання у галузі теплоенергетики зважено підійшли до якісної та повноцінної підготовки своїх об’єктів до прийдешнього ОП.

За результатами проведених заходів виявлено 624 порушення вимог чинних норм і правил у сфері теплопостачання. На 1 серпня 2021 року суб’єкти відносин у сфері теплопостачання усунули близько 192 порушень (31%). Графіки планово-попереджувальних ремонтів теплогенеруючими, теплотранспортуючими та теплопостачальними організаціями виконано на 50%.

Для прикладу, Міжрегіональне управління Держенергонагляду у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі здійснило моніторинг з питань стану підготовки/готовності теплових господарств до ОП (4 котельні, 2 ЦТП та ТП) МКП «Херсонтеплоенерго», у ході якого було виявлено 82 зауваження. Найтиповішими з них є:

  • відсутність манометрів на трубопроводах устаткування;
  • пошкодження ізоляції теплових мереж;
  • не на всіх трубопроводах котелень наявне маркування тощо.

Представниками Управління Держенергонагляду в Івано-Франківській області з виїздом на місце проведено 2 моніторинги стану підготовки теплопостачальних організацій до ОП, а саме: КП «Коломиятеплосервіс» (м. Коломия) та КП «Галичтеплосервіс» (м. Галич). Під час заходу на підприємствах виявлено низку порушень нормативних документів у галузі теплопостачання, серед яких:

  • відсутність інструкцій з експлуатації систем теплопостачання;
  • не проведено шурфування теплопроводів мереж від котелень;
  • відсутність теплової ізоляції на окремих ділянках трубопроводів тепломереж тощо.

Також проведено оцінювання стану підготовки/готовності теплових господарств до ОП Управліннями Держенергонагляду в Кіровоградській, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській та Черкаській областях.

З метою своєчасної підготовки теплових господарств до ОП, суб’єктам, на об’єктах теплоенергетики яких було виявлено недоліки, Управліннями надано відповідні рекомендації у вигляді довідок з переліком невідкладних заходів, які слід впровадити у визначені терміни для належної підготовки енергетичних господарств до ОП.

Крім того, представники територіальних Управлінь Держенергонагляду продовжують брати участь у засіданнях регіональних штабів (при обласних державних адміністраціях) із забезпечення сталого проходження опалювального сезону, організації упередження аварій та проведення оперативних і відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення в ОП.

Представники відомства увійшли до складу 211 оперативних штабів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з підготовки теплових господарств суб’єктів господарювання до роботи в ОП, що підтверджується розпорядчими документами цих органів. Робота із залучення представників Держенергонагляду продовжується.

Так, представник Управління Держенергонагляду у Запорізькій області у ході засідання обласного штабу акцентував увагу керівників органів місцевого самоврядування, голів ОТГ, на території яких працюють теплопостачальні підприємства, від яких здійснюється теплопостачання об’єктів соціального призначення (дитячі садки, школи, медичні заклади), на приведенні до належного технічного стану об’єктів теплоенергетики цих підприємств та стимулювання їх своєчасної та якісної підготовки до ОП.

Зі свого боку, представник Управління Держенергонагляду у м. Києві під час засідання штабу Подільського району столиці наголосив на необхідності оперативного реагування та належної координації дій для усунення проблемних питань і позаштатних ситуацій, які виникають у процесі підготовки теплових господарств до ОП.

Нагадаємо, що єдиний порядок підготовки теплових об'єктів до роботи в ОП встановлено Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Порядок поширюються на суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії та надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води, а також на споживачів теплової енергії незалежно від організаційно-правових форм та форм власності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux