• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Відбулось перше засідання колегії Держенергонагляду
опубліковано 27 жовтня 2021 року о 09:15

26.10.2021 під головуванням Голови Держенергонагляду Руслана Слободяна відбулось перше засідання колегії Держенергонагляду (далі – Колегія). У заході взяли участь представники Держенергонагляду, Міністерства енергетики України, НКРЕКП, ФРУПЕК та народні депутати України. В умовах карантинних обмежень захід відбувся дистанційно за допомогою платформи Webex. 

Відкриваючи засідання Голова Держенергонагляду наголосив на важливості функцій Колегії – обговоренні та прийнятті рішень щодо перспектив і важливих напрямів реалізації державної політики у сферах електро- й теплопостачання. «Державний енергетичний нагляд у галузях електроенергетики і теплопостачання необхідний для забезпечення контролю за технічним станом та експлуатацією електричних станцій, теплових, тепловикористальних установок і мереж, а також енергетичного обладнання. Це вкрай важливо для забезпечення споживачів надійним, безпечним і безперебійним електро- та теплопостачанням», – зазначив Руслан Слободян.

У ході засідання було обговорено ряд важливих галузевих питань. Зокрема, керівники профільних структурних підрозділів поінформували присутніх про результати роботи інспекції за 9 місяців 2021 року, проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Про стратегічні плани діяльності відомства доповів заступник Голови Держенергонагляду. «Першочерговим завданням діяльності інспекції залишається реалізація заходів з євроінтеграції і для цього необхідно врегулювати деякі питання на законодавчому рівні. Також важливо, щоб у Держенергонагляді працював висококваліфікований персонал, тому розробляються спеціальні професійні програми підвищення кваліфікації державних службовців з питань електроенергетики і теплопостачання», – повідомив Сергій Ткач.

Про стан підготовки теплопостачальних організацій до опалювального періоду (ОП) доповів Директор Департаменту державного нагляду у сфері теплопостачання. «Оцінка стану готовності теплових господарств до ОП (у частині технічного стану та організації експлуатації) – на сьогодні головний напрям роботи інспекції. Так, територіальними органами Держенергонагляду оглянуто об'єкти теплових господарств і виявлено 3 157 порушень. Наразі усунуто 2 018 порушень. Основними проблемними питаннями є високий рівень зношеності енергетичного обладнання, низькі темпи модернізації теплогенеруючих установок та неукомплектованість персоналу», – поінформував Віталій Михайлович.

Про питання законодавчого та нормативно-правового регулювання діяльності доповіли начальник Управління правового забезпечення і начальник Відділу забезпечення роботи керівництва.

«З метою сприяння постійного вдосконалення державної політики в інспекції створено Координаційну раду з основних питань діяльності Держенергонагляду. За час існування ради зроблено чимало роботи і головне – розробка 2 законопроєктів, які наразі проходять процедуру погодження ЦОВВ», – повідомила Наталія Кращенко.

«Захист споживачів – найважливіше питання у діяльності Держергонагляду. Не завжди ми можемо дійти до вирішення проблеми, оскільки не маємо відповідних повноважень. Мова йде про особливу групу споживачів, мережі яких залишаються технічно необстеженими, а від цього страждають звичайні споживачі. Крім того, у роботі ми стикаємось з великим обсягом застарілої нормативно-правової бази та з тим, що деякі спеціальні закони містять колізійні положення», – наголосив Анатолій Замулко.

Зі свого боку, директор Департаменту із регулювання відносин у сфері енергетики НКРЕКП Андрій Огньов акцентував увагу присутніх на відкритості Держенергонагляду та висловив надію, що відомство забезпечуватиме відкритий діалог у своїй роботі.

Водночас заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (далі – Комітет), народний депутат України подякував працівникам Держенергонагляду за відповідальну і професійну роботу та закликав до конструктивного діалогу задля напрацювання законодавчих актів. «Питання, які порушувались під час засідання Колегії є важливими, особливо в умовах сьогодення. В подальшому Комітет буде запрошувати представників інспекції для участі у засіданнях Комітету і робочих групах, будемо розглядати нагальні питання і спільно в робочому порядку напрацьовувати відповідні проєкти законів, у разі необхідності зміни до діючих законів», – зазначив Олег Семінський.

За результатами обговорення членами Колегії ухвалено низку рішень, зокрема, вирішено продовжити роботу щодо перегляду нормативно-правових актів, які регулюють діяльність Держенергонагляду, та підготувати відповідні пропозиції.

На завершення Руслан Слободян подякував учасникам за активну участь та надані пропозиції. «Важливим є бачення профільного комітету Верховної Ради України. Дякую Голові комітету Андрію Герусу, народним депутатам України Олегу Семінському та Олександру Горобцю за конструктивну співпрацю та за меседж щодо залучення представників Держенергонагляду до робочих груп. Ми обов’язково будемо брати участь у відповідних засіданнях та сприяти вдосконаленню законодавства не лише з метою вдосконалення регулюючих/контролюючих функцій, а в першу чергу задля задоволення потреб споживачів і підвищення показників України у рейтингах «Doing Business», – наголосив голова Колегії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux