• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Усі виборчі дільниці мають бути забезпечені безперебійним та надійним електропостачанням, – Держенергонагляд
опубліковано 23 жовтня 2020 року о 15:13

Представники Держенергонагляду на виконання доручення Міністерства енергетики України здійснили моніторинг забезпечення виборчих дільниць надійним електропостачанням під час проведення виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Так, інспекторами Управлінь Держенергонагляду в областях спільно з ліцензіатами з розподілу електричної енергії здійснено моніторинги стану приведення зовнішніх схем електропостачання виборчих дільниць до вимог нормативних документів у відповідності до розроблених комплексів заходів. Розробити комплексні заходи з приведення електричних мереж напругою 0,4 – 10 (6) кВ до нормального режиму їх роботи мали ліцензіати з постачання електроенергії.

Станом на 20 жовтня за результатами моніторингів по Україні встановлено, що проблеми з електропостачанням були на 40 виборчих дільницях, з них у 13-ти дільницях електропостачання було відсутнє.

Для прикладу, схема електропостачання приміщення виборчої дільниці у Львові не відповідала вимогам нормативно-технічної документації та схемі нормального режиму. Зокрема, кабельна лінія КЛ-0,4 кВ (типу АСБ-1 - 3х95+1х35) та приєднання від другої секції шин 0,4 кВ в РУ-0,4 кВ ЗТП № 612 до будівлі відключено. Також відключено силовий трансформатор Т-2 – ТМ-560-6/0,4 кВ з боку 6 кВ і з боку 0,4 кВ. Розподіл електроенергії до будівлі здійснювався за схемою, що не відповідала вимогам другої категорії з надійності електропостачання.

Водночас на Кіровоградщині у смт Вільшанка схеми електропостачання приміщень двох виборчих дільниць також не відповідали вимогам нормативно-технічної документації та схемі нормального режиму. Представниками Держенергонагляду на адресу ПрАТ «Кіровоградобленерго» було надіслано рекомендаційний лист щодо розробки заходів для вирішення питання із забезпечення організації надійного електропостачання виборчої дільниці.

На Херсонщині електропостачання приміщень двох виборчих дільниць відключено за борги.

Загалом основні зауваження, що були виявлені у ході моніторингів стосувалися:

  • невідповідності вимогам другої категорії з надійності електропостачання через відсутність резервного живлення;
  • відключення електропостачання за борги;
  • відсутності передплати за електроенергію;
  • припинення договірних відносин з електропостачання за ініціативою власника приміщення.

Представниками Держенергонагляду було надано рекомендації щодо усунення недоліків усім ліцензіатам розподілу електроенергії.

Так, станом на 23 жовтня 13 виборчих дільниць, в яких було відсутнє електропостачання, підключено до електричної енергії, з них:

  • за тимчасовою схемою приєднання до електромереж 10 дільниць вже підключено або будуть підключені до електропостачання у день виборів;
  • на 1 дільниці буде використано резервне джерело живлення (дизельна електростанція ДЕС-60);
  • 2 дільниці підключено до електромереж (1 з них після погашення боргу).

На 3 дільницях Львівської та Кіровоградської областей, враховуючи рекомендації Держенергонагляду, було усунуто виявлені зауваження.

На сьогодні певні недоліки є у 24 виборчих дільницях Хмельницької області. У всіх будівлях схеми зовнішнього електропостачання не відповідають вимогам категорійності. Крім того, на дільницях виявлено 46 порушень вимог нормативно-технічних документів у галузі електроенергетики щодо технічного стану зовнішніх електромереж, якими здійснюється електропостачання приміщень виборчих дільниць. Характерними з них є: незадовільний стан трас ПЛ-0,4-10кВ, використання запобіжників з некаліброваними плавкими вставками, пошкодження абонентських КЛ-0,4-10кВ, комутаційних апаратів тощо. Проте, усі виборчі дільниці на період проведення виборів будуть забезпечені електропостачанням.

Державна інспекція енергетичного нагляду України тримає на контролі питання забезпечення виборчих дільниць надійним та безперебійним електропостачанням під час проведення виборів. У разі виникнення непередбачуваних ситуацій з постачанням електроенергії, представники відомства будуть долучатись до їх вирішення.

Зі свого боку, відповідальними ліценціатами вже здійснено низку організаційних та технічних заходів. Так, на період проведення виборів призначено відповідальних чергових зі складу керівного, оперативного і ремонтно-експлуатаційного персоналу, а також у кол-центрах (на час роботи дільниць). Чергові аварійні бригади укомплектовано всіма необхідними матеріалами. Додатково опрацьовано порядок дій персоналу на випадок виникнення аварійних ситуацій у електричних мережах. Також для забезпечення резервного живлення приміщень виборчих комісій і дільниць, підготовлено пересувні генератори, а черговим бригадам проведено позапланові інструктажі та навчання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux