• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Українські енергетики мають аварійний запас обладнання для відновлення енергооб’єктів, – Руслан Слободян
опубліковано 01 лютого 2024 року о 09:03

Протягом поточного осінньо-зимового періоду ворог продовжує обстріли енергетичної інфраструктури України. Проте наші енергетики готувалися до такого сценарію. Зокрема, енергокомпанії створили відповідний аварійний запас обладнання і матеріалів для відновлення об’єктів після ворожих атак. Про це зазначив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Якщо порівняти з довоєнним періодом, сьогодні для всіх енергокомпаній збільшено аварійний запас, і це допомагає забезпечити безперервну роботу механізму аварійно-відновлювальних робіт», – зауважив Руслан Слободян.

Нагадаємо, що значна допомога енергетичному сектору надається в межах Фонду підтримки енергетики України, створеного навесні 2022 року за спільної ініціативи Міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд став ефективним інструментом залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання та дає змогу урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

Щодо оперативного відновлення енергопостачання у прифронтових регіонах очільник відомства зазначив, що ситуація ускладнена загрозою обстрілів, а також замінуванням територій. Нині через бойові дії знеструмлено близько 350 населених пунктів. Частині з них наразі неможливо одразу відновити енергопостачання, оскільки вони розташовані безпосередньо на лінії бойових зіткнень.

Водночас енергетики, попри всі труднощі та загрозу обстрілів, продовжують заживлювати споживачів. Нещодавно АТ «Харківобленерго» вдалось заживити декілька населених пунктів, у яких не було електроенергії ще від початку активних бойових дій на території області. Затримка з відновленням енергопостачання пов’язана із розмінуванням та наданням доступу до пошкоджених енергооб'єктів.

Коментуючи поточний стан енергосистеми України, очільник Держенергонагляду зазначив, що ситуація залишається стабільною. Цьому, зокрема, сприяло потепління та збільшення кількості сонячних днів. На сьогодні частину теплових блоків електростанцій виведено в резерв, що дає можливість накопичити вугілля, яке зазвичай протягом зими спрацьовується.

«За всіма прогнозами, а також у разі відсутності потужних обстрілів енергетичних об’єктів, дефіциту електроенергії в енергосистемі до кінця осінньо-зимового періоду не очікуємо», – наголосив Руслан Слободян.

«Водночас, аби енергосистема й надалі працювала безперебійно, варто економно ставитися до енергоресурсів, ощадливо споживати електроенергію, особливо в години максимальних навантажень», - закликав очільник відомства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux