• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У регіонах проводяться позапланові перевірки на об’єктах ОСР
опубліковано 20 січня 2022 року о 10:52

Представники Держенергонагляду здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.

Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Особливу увагу відомство приділяє розгляду звернень фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. У більшості випадків при розгляді таких звернень проводяться позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. Як правило такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.

Так, Управлінням Держенергонагляду у Тернопільській області в ході розгляду звернення жительки смт Товсте Чортківського району щодо неякісного надання послуги електропостачання до її будинку, проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання оператором системи розподілу (далі – ОСР) ВАТ «Тернопільобленерго» вимог нормативно–правових актів, норм та правил (далі – НД) у галузі електроенергетики.

Під час перевірки Управлінням оглянуто повітряну лінію ПЛ 10 кВ № 22 від підстанції ПС 110/35/10 «Товсте», трансформаторну підстанцію ТП 10/0,4 кВ № 139, ПЛ 0,4 кВ Л-3 від КТП-139 по вул. Шевченка у смт Товсте Чортківського району. Також у помешканні заявниці зафіксовано (згідно показів приладу обліку електроенергії) величину напруги у 249 В, що не відповідає вимогам державного стандарту ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення».

Управлінням Держенергонагляду у Вінницькій області проведено два позапланових заходи на об’єктах ОСР АТ «Вінницяобленерго» щодо розгляду звернень фізичних осіб. У першому зверненні жителька обласного центру скаржилася на постачання електричної енергії, яка не відповідає вимогам НД. Управлінням у межах компетенції та у встановлені терміни надано відповідь (роз’яснення), що з виїздом на місце було проведено позаплановий захід з питань проведення перевірки технічного стану електричних мереж, організації їх експлуатації, надійності та якості розподілу електричної енергії. За результатом проведеного заходу було виявлено 21 порушення.

У другому зверненні мешканець м. Гнівань Вінницького району скаржився щодо неякісної послуги з постачання електричної енергії. У ході проведення позапланового заходу на об’єктах ОСР було виявлено 18 порушень.

Представники Управління Держенергонагляду у Харківській області здійснили позапланову перевірку щодо дотримання ОСР АТ «Харківобленерго» вимог НД у галузі електроенергетики. Такі дії було проведено у ході розгляду звернення жителя смт Високий Харківського району щодо розподілу електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.

Представниками Управління Держенергонагляду у Полтавській області на об’єктах оператора системи розподілу АТ «Полтаваобленерго» проведено позапланові заходи за зверненнями мешканців с. Нова Знам’янка та с. Панівка Кременчуцького району щодо неякісного надання послуг з розподілу електричної енергії.

Управлінням Держенергонагляду у Чернівецькій області на підставі звернення жителя обласного центру на об’єктах ОСР здійснено позаплановий захід, під час якого виявлено порушення НД у галузі електроенергетики.

За результатами усіх проведених позапланових заходів Управліннями складено відповідні акти та видано ОСР приписи з метою усунення виявлених порушень вимог НД у галузі електроенергетики. Також надано відповіді заявникам та поінформовано, що виконання вимог приписів знаходиться на контролі Управлінь.

Крім того, в областях продовжується здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо виконання вимог приписів, виданих раніше. Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області проведено позаплановий захід з перевірки виконання суб’єктом господарювання припису щодо усунення порушень вимог НД. У ході перевірки встановлено, що ОСР АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» виконано такі заходи:

  • виконано випробування електрообладнання, вимір опору заземлювального пристрою та чистку від порослі в охоронній зоні ТП-140;
  • виконано випробування кабельної лінії КЛ 0,4 кВ приєднання «Будівельників 80» від ТП-140.
  • усунено підтікання трансформаторної оливи з баку силового трансформатору, нанесено позначки рівня оливи на розширнику та відновлено рівень оливи у розширнику силового трансформатору №1 ТП-140.
  • виконано чистку корпусу силового трансформатору ТП-140.
  • проведено ревізію контактів рубильника приєднання «пр. Будівельників 80» у РУ 0,4 кВ ТП-140.
  • виконано з опресовуванням підключення жил кабелю до рубильника 0,4 кВ приєднання «Будівельників 80» у ТП-140 тощо.

У результаті заходу з’ясовано, що вимоги припису виконано у повному обсязі.

Фахівцями Управління Держенергонагляду у Чернігівський області перевірено виконання ОСР АТ «Чернігівобленерго» вимог припису, складеного за результатами позапланового заходу за зверненням фізичної особи щодо постачання до її будинку електричної енергії, параметри якості якої відповідають вимогам НД. Під час проведення заходу інспекторами Управління встановлено виконання вимог припису в повному обсязі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux