• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Ситуація в енергетиці лишається стабільною, - Руслан Слободян
опубліковано 18 січня 2024 року о 09:26

Україна проходить осінньо-зимовий період 2023 - 2024 років у складних умовах, водночас енергетики успішно долають труднощі. Про це заявив Голова Держенергонагляду Руслан Слободян в прямому етері національного телемарафону.

«Із настанням холодів українська енергосистема працювала на межі своїх можливостей. Але завдяки вчасно проведеним ремонтним та відновлювальним роботам на електроенергетичних об’єктах і мережах, а також завдяки можливостям імпорту електроенергії дефіциту в мережі вдалося уникнути», – зазначив очільник відомства. За його словами, застосовувати графіки обмеження електропостачання за таких умов не потрібно.

Також енергетикам, попри обстріли та масштабні мінування території, вдається оперативно усувати пошкодження. Це можливо завдяки достатньому аварійному запасу енергообладнання, який сформовано за допомогою гуманітарних постачань іноземних партнерів та в межах Фонду підтримки енергетики України, створеного за ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка та єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Щодо рішення про скасування мораторію на відключення боржників від комунальних послуг Руслан Слободян пояснив: «Мораторій продовжуватиме діяти лише на прифронтових територіях і там, де тривають бойові дії».

Також зазначив, що мораторій скасовано з кількох причин. По-перше, він створював несправедливість, оскільки в прифронтових регіонах люди платили за комунальні послуги більше, ніж у тилових районах. По-друге, деякі споживачі скористалися мораторієм, щоб не платити за комунальні послуги взагалі.

За його словами, споживачеві надається певний час для оплати послуг після розрахункового періоду. Якщо ж борги вже накопичилися, споживачу спочатку надсилається попередження та надається час для погашення заборгованості. Також передбачено і реструктуризацію боргу, яка дає споживачеві змогу сплатити борг протягом 3-6 місяців. У разі несплати у визначений термін будуть проводитися відключення споживачів.

«Рівень оплати за житлово-комунальні послуги впливає на швидкість відновлення енергетичної системи країни, насамперед через пошкодження внаслідок ворожих обстрілів, а також у зв’язку з погодними умовами», — констатував Слободян.

Голова Держенергонагляду порадив споживачам звертатися до кол-центру компанії-постачальника житлово-комунальних послуг з питань, чи потрапляє боржник під відключення.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги. Про це йдеться в постанові Уряду від 29 грудня 2023 року № 1405.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux