• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Робота з відновлення об’єктів генерації триває цілодобово – Руслан Слободян
опубліковано 12 червня 2024 року о 14:00

Наразі масштабна ремонтна кампанія на енергетичних об’єктах йде у двох напрямах – виконання планових робіт на атомних енергоблоках та відновлення пошкоджених об’єктів генерації. Про це зазначив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За його словами на атомних енергоблоках наразі тривають щорічні регламентні роботи, виконання яких є обов’язковим.

“Упродовж минулих вихідних українці відчули деяке послаблення у застосуванні графіків погодинних відключень. Це пов’язано з тим, що черговий блок атомної електростанції виведено з планового ремонту. Проте незабаром буде виведено в ремонт інші блоки, тому, на жаль, відключення триватимуть”, – наголосив він.

Разом з тим, ворожі обстріли та негода додали енергетикам роботи, адже відбувалися аварійні відключення повітряних ліній.

Ремонтні роботи з відновлення об’єктів генерації, пошкоджених внаслідок ворожих ударів, тривають цілодобово. За координації Міненерго та особисто міністра енергетики Германа Галущенка залучаються всі можливі ресурси, зокрема, міжнародна допомога. “Нагадаю, що Фонд підтримки енергетики акумулював близько 500 млн євро. Також наші закордонні партнери напряму надають обладнання, яке якнайшвидше спрямовується на відновлення наших об’єктів”, – наголосив Голова.

Коментуючи питання щодо пошкодженої внаслідок ракетно-дронових атак маневрової генерації, очільник відомства зазначив, що одне з ключових завдань – якомога швидше відновити об’єкти тепло- та гідрогенерації, одночасно приділивши увагу посиленню захисту для убезпечення їх роботи надалі. Також серед пріоритетів розбудова розподіленої генерації.

“Це дасть можливість розосередити велику кількість генеруючих потужностей, кожна з яких матиме невелику одиничну потужність, що зробить їх менш привабливими для можливих ракетних атак. Водночас таких об’єктів має бути дуже багато. Наразі така робота вже йде. Зокрема, наші закордонні партнери надають газопоршневі та газотурбінні станції потужністю 1 МВт та вище. Крім того, Уряд зробив дуже важливі кроки для стимулювання розвитку розподіленої генерації всіх видів. Наразі триває робота з покращення економічних умов, щоб бізнесу було вигідно швидко та у великих обсягах будувати об’єкти розподіленої генерації”, – зазначив Руслан Слободян.

Щодо оновлення графіків погодинних відключень світла Голова зазначив, що наразі відбувається ревізія об’єктів критично важливої інфраструктури, які мають отримувати безперебійне живлення, щоб забезпечити максимально справедливий розподіл. “Важливо, щоб на лініях, які живлять об’єкти критичної інфраструктури, не було додаткового навантаження від інших об’єктів. Тому здійснюється така ревізія. Наприклад, із практики зими 2022-2023 років, після подібної інвентаризації у Київській області обсяги навантаження вдалося зменшити майже втричі. Така ж робота здійснюється і зараз. Після систематизації відключення будуть максимально полегшеними для всіх споживачів”, – зазначив Руслан Слободян.

За його словами, оновлені списки критичної інфраструктури буде враховано в балансі енергоспоживання кожної області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux