• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Прозорість та відкритість – пріоритет в інформаційній діяльності Держенергонагляду
опубліковано 19 лютого 2021 року о 12:09

Прозорість, відкритість та публічність діяльності державного органу є одними із основних принципів, що забезпечують їх функціональний розвиток на демократичних засадах. Крім того, відкритість і прозорість – характеристика діяльності, що передбачає можливість взаємодії громадськості з органом виконавчої влади при формуванні і реалізації державної політики, впливу на рішення та діяльність цих органів, доступу до повної, об’єктивної, достовірної інформації про їх діяльність.

Держенергонагляд у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Відповідно до Закону України «Про інформацію» основними напрямами державної інформаційної політики, серед іншого, є забезпечення доступу кожного громадянина до інформації та забезпечення відкритості й прозорості діяльності суб'єктів владних повноважень. Водночас Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного громадянина на доступ до інформації, що становить суспільний інтерес.

Звертаємо увагу ПАТ «Запоріжжяобленерго» на те, що Держенергонагляд не вбачає за необхідне приховувати від суспільства та громадськості наявну інформацію щодо попередніх висновків причин аварійної ситуації на ВП «Запорізька ТЕС» АТ «ДТЕК Дніпроенерго» і підстанції «Луч» ПАТ «Запоріжжяобленерго», яка сталася 03 лютого 2021 року. Адже внаслідок цієї аварії було знеструмлено 11 населених пунктів повністю (у т.ч. м. Дніпрорудне та м. Енергодар) і 2 населених пункти частково.

Беззаперечним є і той факт, що остаточні висновки розслідування зазначених подій має зробити Комісія з розслідування технологічного порушення, яка створена відповідно до Інструкції про розслідування і облік технологічних порушень на об'єктах електроенергетики і в об'єднаній енергетичній системі України.

Зі свого боку, Держенергонагляд, представники якого брали участь у засіданні комісії при Запорізькій ОДА, з метою інформування суспільства оприлюднив інформацію про хід та з’ясування попередніх причин зазначеної аварійної ситуації.

Крім того, у поширеній відомством інформації повною мірою зазначені позиції сторін, які брали участь у засіданні обласної комісії з вивчення причин аварійної ситуації, у тому числі ПАТ «Запоріжжяобленерго».

Враховуючи зазначене, Державна інспекція енергетичного нагляду України й надалі буде керуватися принципами відкритості та прозорості у своїй діяльності, оскільки інформаційна відкритість органів державної влади є індикатором рівня демократії у суспільстві.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux