• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підтверджено стан готовності до опалювального періоду понад 24 тис. об’єктам у сфері теплопостачання
опубліковано 07 грудня 2021 року о 13:14

Держенергонагляд здійснює постійний моніторинг енергетичних господарств суб’єктів відносин у сфері теплопостачання щодо проходження ними опалювального періоду 2021-2022 років (далі – ОП). До Держенергонагляду надходять звернення від суб’єктів відносин у сфері теплопостачання щодо участі інспекторів у комісіях з перевірки готовності теплових господарств до роботи в ОП. Так, в результаті проведених оглядів фахівцями Держенергонагляду (у складі відповідних комісій) підтверджено стан готовності 24 213 об’єктів у сфері теплопостачання, а саме:

- джерелам теплової енергії – 4 542 од.;

- тепловим господарствам споживачів теплової енергії – 19 671 од.

В цілому стан готовності теплових господарств до ОП підтверджено 443 теплопостачальним підприємствам, що складає 69 % від загальної їх кількості. Високий відсоток готовності джерел теплової енергії Держенергонаглядом підтверджено у: Житомирській (100%), Чернівецькій (100%), Херсонській (100%), Сумській (93%), Кіровоградській (89%), Одеській (87,5%), Черкаській (87,5%), Закарпатській (86%) та Полтавській (83%) областях.

Зокрема, територіальними органами Держенергонагляду станом на 01.12.2021 оглянуто 4 542 джерел теплової енергії з приєднаними до них тепловими мережами за зверненнями теплогенеруючих, теплотранспортуючих, теплопостачальних та теплосервісних організацій. За результатами проведених моніторингів виявлено 3 080 порушень вимог нормативно-правових актів, діючих норм і правил з питань технічного стану теплових, тепловикористальних установок і мереж та їх експлуатації, з них:

- з питань організації експлуатації – 1 204;

- з питань технічного стану – 1 727;

- з питань надійності теплопостачання – 61;

- з контролю режимів теплопостачання – 88.

На даний час усунуто 2 507 порушень, що складає 82 %.

Загалом представниками Держенергонагляду здійснено огляд енергетичних об’єктів, а саме джерел теплової енергії з приєднаними до них тепловими мережами та систем теплоспоживання споживачів теплової енергії з метою оцінки стану підготовки/готовності теплових господарств до роботи в ОП.

За результатами проведених оглядів з питань технічного стану, організації експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж та їх готовності до ОП виявлено 4 321 порушення вимог діючих норм і правил у сфері теплопостачання.

Типові порушення для суб’єктів господарювання такі:

наявні пошкодження теплових мереж;

не виконано, або частково виконано повірку контрольно-вимірювальних приладів;

  • не проведено у повному об’ємі промивання теплопроводів систем теплопостачання;

не проведено у повному об’ємі гідравлічні випробування теплопроводів систем теплопостачання;

відсутня або частково відсутня теплова ізоляція теплових мереж у котельні;

  • не виконано або частково виконано поточний ремонт обладнання;періодична перевірка знань «Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж» працівників кваліфікаційною комісією підприємства проводиться без запрошення інспектора Держенергонагляду тощо.

З метою усунення виявлених порушень керівникам суб’єктів господарювання було надано рекомендації у вигляді довідок з переліком невідкладних заходів, виконання яких знаходиться на контролі у територіальних органів Держенергонагляду. Наразі усунено 3 633 порушення.

Також Держенергонагляд у межах компетенції здійснює контроль виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, проведення ними гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність та міцність, промивання і випробувань енергообладнання котелень, теплових пунктів у визначені строки.

Стан виконання планово-попереджувальних ремонтів згідно з графіками на 01.12.2021 складає 84,5%. За інформацією теплогенеруючих, теплотранспортуючих, теплопостачальних організацій гідравлічні випробування проведено на 14 075 км теплових мережах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux