• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Держенергонагляд завершив моніторинги щодо готовності електрообладнання до роботи в умовах високих температур
опубліковано 17 липня 2022 року о 08:35

Одним із важливих показників для безперебійної та безпечної роботи електрообладнання є його готовність до роботи в умовах високих температур навколишнього середовища. Тому літній сезон – особливий період у енергетиків, оскільки доводиться працювати тоді, коли висока температура повітря виставляє додаткові умови до експлуатації електрообладнання.

Від того, наскільки якісно розроблено та виконано заходи з підготовки електрообладнання до роботи в умовах високих температур – залежить ефективність його роботи.

З цією метою представники Держенергонагляду здійснили моніторинги щодо виконання оператором системи передачі та операторами системи розподілу заходів з підготовки електроустановок трансформаторних підстанцій напругою 35–110 (150) кВ до роботи в умовах високих температур повітря навколишнього середовища та приведення їх технічного стану у відповідність до вимог нормативно-правових актів, правил та проєктних рішень (далі – НД).

Так, фахівцями Департаменту державного нагляду за експлуатацією електричних станцій та мереж спільно з уповноваженими представниками територіальних управлінь обслуговування мережі ПрАТ «НЕК «Укренерго» (Західного ТУОМ, Північного ТУОМ та Південного ТУОМ), у межах компетенції та з виїздом на місце у червні 2022 року вибірково проведено моніторинги щодо виконання заходів з підготовки обладнання підстанцій ПрАТ «НЕК «Укренерго» напругою 220-330 кВ до роботи в умовах високих температур, приведення їх технічного стану у відповідність до вимог НД. 

Загалом вибірково здійснено моніторинги 6 підстанцій (далі – ПС) територіальних управлінь обслуговування мережі ПрАТ «НЕК «Укренерго» напругою 220-330 кВ.

Моніторинг здійснено з питань:

1. Дотримання графіків профілактичних випробувань, тепловізійного контролю.

2. Забезпечення відповідності рівня оливи, її тиску в маслонаповнених апаратах ПС вимогам експлуатаційних інструкцій.

3. Забезпечення справного стану та режиму роботи автоматики, відповідності схем живлення систем охолодження силових трансформаторів (автотрансформаторів) ПС.

4. Забезпечення справного стану засобів контролю температури верхніх шарів оливи у автотрансформаторах (силових трансформаторах) ПС.

5. Наявність інформації щодо допустимих перевантажень автотрансформаторів (силових трансформаторів) та інших оливонаповнених апаратів на робочих місцях чергового персоналу ПС.

6. Дотримання протипожежного стану території ПС.

За результатами здійснення цих заходів складено відповідні акти, за якими встановлено 23 факти порушень вимог НД, та надано рекомендації щодо усунення цих та аналогічних порушень на інших ПС. 

Наприкінці червня 2022 року ПрАТ «НЕК «Укренерго» поінформував Держенергонагляд, що зауваження, виявлені під час проведення моніторингів, усунено.

Також територіальними органами Держенергонагляду проведено моніторинг технічного стану основного обладнання ПС та електричних мереж напругою 35–110(150) кВ 30 операторів систем розподілу з метою забезпечення безпеки постачання електричної енергії, підготовки електроустановок трансформаторних підстанції напругою 35–110 (150) кВ до роботи в умовах високих температур, приведення їх технічного стану у відповідність до вимог НД.

За результатами моніторингу виявлено 2 290 порушень вимог НД. У порівнянні з минулим звітним періодом 2021 р. кількість порушень зменшилася майже на 52% (з 4 739 порушень).

Під час моніторингу на ПС напругою 110 (150) кВ виявлено 228 невідповідностей рівня оливи оливонаповненого обладнання. А на ПС напругою 35 кВ виявлено 303 невідповідностей рівня оливи оливонаповненого обладнання.

Також територіальними органами Держенергонагляду перевірено відповідність схем нормального режиму фактичним схемам двотрансформаторних ПС 35 – 110 (150) кВ.

Із 3 325 двотрансформаторних ПС 35–110 (150) кВ, які знаходяться в експлуатації, на 210 ПС (майже 6,3%) присутня невідповідність фактичних схем двотрансформаторних ПС 35–110 (150) кВ схемі нормального режиму їх роботи.

Держенергонагляд наголошує, лише за умови дотримання вимог НД і проєктних рішень, можливо успішно пройти період високих температур та забезпечити надійний розподіл електричної енергії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux