• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Держенергонагляд готовий долучитися до верифікації генерації ВДЕ
опубліковано 26 січня 2022 року о 12:57

Державна інспекція енергетичного нагляду України готова долучитися до верифікації генерації відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) в рамках Гарантії походження енергії. Про це сказав заступник Голови Держенергонагляду Анатолій Замулко в ході круглого столу «Гарантії походження енергії в Україні: від зобов’язань до дій».

Захід відбувся 25 січня 2022 року у готелі «Park Inn by Radisson Kyiv Troyitska» у м. Київ. У засіданні також взяли участь заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна, представники центральних органів виконавчої влади, проектів міжнародної технічної допомоги, державних підприємств енергетичної галузі, наукових установ, профільних асоціацій, інвестиційних компаній, фінансових установ та інші.

Учасники круглого столу обговорили ключові питання запровадження Гарантій походження енергії в Україні, які потребують комплексного вирішення на державному рівні.

Зокрема йшлося про створення єдиної електронної системи підтвердження походження енергії з ВДЕ, включаючи електроенергію, біометан, а у подальшому – відновлювальний водень та теплову енергію з ВДЕ. Також обговорювався порядок взаємодії державних органів та підприємств при впровадженні Гарантії походження, розподіл функцій та обов’язків між учасниками процесу.

«Держенергонагляд діє відповідно до законів України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України. На сьогодні ці документи повністю забезпечують законодавчу базу для здійснення інспекцією заходів із верифікації генерації ВДЕ», - зазначив Анатолій Замулко коментуючи запропоновану схему взаємодії та розподілу ролей при впровадженні єдиного механізму Гарантій походження в Україні (з урахуванням найкращих практик ЄС).

Він також додав, що для повноцінного виконання відомством зазначених функцій необхідно розробити та затвердити чіткі порядки здійснення підтвердження генерації ВДЕ та ведення відповідного реєстру.

«На мою думку, поступово, протягом 1 – 3 років запропонована схема може бути реалізована як певний фінансовий механізм, який буде сприяти розвитку технічної складової всього ринку», - наголосив заступник Голови Держенергонагляду.

Довідково:

Сертифікація енергії виробленої з відновлювальних джерел - відносно тривала концепція, яка вже впроваджена в більшості країн ЄС шляхом запровадження системи видачі сертифікатів походження електричної енергії. Нормативно-правова основа системи гарантій походження - Директива 2009/28/ЄС Європейського парламенту та Ради Європи про заохочення до використання енергії виробленої з відновлювальних джерел.

Стаття 15 цієї Директиви зобов'язує держави-члени ЄС видавати гарантії походження з метою підтвердження кінцевому споживачу відсотку чи кількості енергії, отриманої з відновлювальних джерел. Така інформація повинна керувати поведінкою кінцевих споживачів, усуваючи «інформаційну асиметрію», коли кінцевий споживач не має цієї інформації. Водночас, сприяючи обміну гарантіями походження в масштабі ЄС, Європейська Комісія мала на меті створення привабливого ринкового інструменту для виробників, трейдерів та постачальників. Основним припущенням було те, що гарантії походження стимулюватимуть нові інвестиції у ВДЕ.

Кількість виданих гарантій походження щороку збільшується. У 2018 році обсяг виданих сертифікатів становив близько 600 ТВт·год, а у 2019 році – майже 900 ТВт·год. Енергія, що виробляється гідроелектростанціями — найпоширеніша технологія, що стоїть за випущеними в Європі гарантіями походження з часткою постачання 56% у 2018 році.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux