• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Мала генерація буде використана для живлення об’єктів життєзабезпечення та критичної інфраструктури – Руслан Слободян
опубліковано 17 квітня 2024 року о 11:30

Голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів про ситуацію в енергосистемі України внаслідок нещодавніх масованих ракетно-дронових атак ворога, а також про виконання аварійно-відновлювальних робіт.

За його словами, внаслідок нещодавніх масованих ракетно-дронових атак ворога об’єкти енергетики зазнали значних пошкоджень. Де є можливість, проводяться аварійно-відновлювальні роботи.

Зокрема, відновлення пошкоджених потужностей енергосистеми України відбувається одночасно за кількома напрямами: паралельно з аварійно-відновлювальними роботами розглядається створення розосереджених маневрових потужностей – невеликих електростанцій. Такі об’єкти малої генерації насамперед будуть використовуватися для живлення об’єктів життєзабезпечення та критичної інфраструктури. «Це різні установки, наприклад, газотурбінні та газопоршневі станції, відновлювані джерела енергії, біогазові установки тощо. Тобто всі наявні на сьогодні технології, які можна залучити. Енергетики намагатимуться створити такі потужності ще до початку осінньо-зимового періоду. Але для забезпечення їх достатнього обсягу потрібен час, враховуючи довготривалий процес виготовлення енергообладнання», - сказав він.

Водночас потрібно відновлювати ті об’єкти, які можливо. Тому триває пошук на світових ринках готового обладнання для відновлення пошкоджених ТЕС. Деякі європейські країни вже пропонують допомогу у вигляді обладнання зі своїх станцій, які з різних причин закриті. «Європа вже значною мірою перейшла на масове використання відновлюваних джерел енергії, і потужності теплової генерації в них майже не затребувані. Тож таке обладнання можна використати у нас», – пояснив голова.

Також Руслан Слободян наголосив на важливості посилення захисту об’єктів енергетики. «Для захисту таких об’єктів нам потрібно значну кількість систем протиповітряної оборони», – зауважив він.

Крім того, він закликав українців економно споживати електроенергію у вечірній пік навантаження з 19:00 до 22:00. «Це дасть змогу значно зменшити навантаження на нашу енергосистему, оскільки саме високоманеврові потужності зазнали найбільших пошкоджень», – зауважив він.

Він додав, що найскладніша ситуація наразі залишається на Харківщині – це єдиний регіон, де діють відключення споживачів. В інших областях передумов для обмеження електропостачання на сьогодні немає. Водночас енергетики роблять усе можливе, щоб графіки не довелось застосовувати.

Очільник Держенергонагляду зазначив, що війна триває, і обстріли об’єктів енергетики продовжуватимуться, тому рекомендував українцям залежно від можливостей та умов подбати про незалежні джерела енергії для своїх домогосподарств. «Можу лише сказати, що буде добре, якщо кожен із нас підготується до зими, а енергетики зроблять все для того, щоб такі засоби не знадобилися», – зазначив він.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux