• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Колегія Держенергонагляду заслухала інформацію про підсумки проходження поточного осінньо-зимового періоду
опубліковано 27 березня 2024 року о 09:27

Засідання колегії Держенергонагляду під головуванням очільника відомства Руслана Слободяна відбулося 26 березня 2024 року у змішаному форматі. У заході взяли участь народні депутати України, представники Міненерго, НАДС, НКРЕКП, заступники Голови Держенергонагляду та інші.


Головними темами заходу стали проходження осінньо-зимового періоду 2023-2024 років, підготовка до прийдешнього осінньо-зимового періоду (ОЗП), а також перспективи та проблемні питання реалізації нових повноважень інспекції.

Руслан Слободян зазначив, що упродовж 2023 року енергетичний сектор України був однією з головних цілей військової агресії рф. «Проте досвід, набутий попереднього року, дозволив енергетикам вжити належних заходів, спрямованих на укріплення стабільності та стійкості нашої енергетичної системи, та забезпечити стабільне проходження зими», – наголосив Голова.

За його словами, Україна пройшла зиму стабільно, зокрема завдяки координованій Міненерго ремонтній кампанії, у рамках якої виконано на належному рівні аварійно-відновлювальні роботи на енергетичних об’єктах суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність з виробництва електричної енергії. Важливу роль також відіграло посилення протиповітряної оборони, завдяки чому переважна більшість російських ракет і дронів не досягали своїх цілей.

Ще одним важливим чинником стабільного проходження ОЗП, за словами очільника відомства, є моніторинг організації підготовки всіх учасників енергетичного ринку, об’єктів критичної інфраструктури та соціально важливих об’єктів, який здійснює Держенергонагляд.

«Особливу увагу приділено оцінюванню стану готовності енергетичних господарств соціально важливих об’єктів, які забезпечують життєдіяльність громад, до роботи у разі виникнення позаштатних ситуацій. Моніторинг допоміг установам та організаціям, які не мають власних енергетичних підрозділів, виявити потенційні проблеми в енергетичних господарствах, вжити заходів із запобігання аваріям та убезпечення персоналу об’єктів. Крім того, таке оцінювання сприяє дерегуляції наглядової діяльності в енергетичній галузі», – наголосив Голова.

Очільник Держенергонагляду підкреслив, що ворог не полишає спроб зруйнувати українську енергетичну інфраструктуру й цього року. Зокрема, у ніч з 21 на 22 березня рф здійснила наймасштабнішу атаку на українську енергетику. На жаль, повністю запобігти влучанням та пошкодженням об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях не вдалося.

Руслан Слободян наголосив на необхідності продовжувати роботу зі зміцнення захисту енергетичної інфраструктури та мобілізації зусиль для забезпечення стабільності та безпеки енергопостачання в умовах війни під час підготовки до прийдешнього ОЗП.

Зі свого боку Держенергонагляд, попри проблеми та виклики, продовжує виконувати свої функції для забезпечення стабільного енергопостачання всіх споживачів.

«Передусім наше головне завдання – зосередження діяльності не лише на реагуванні на щоденні виклики, а й на розвитку енергетичної системи та відновленні її від наслідків війни», – зауважив Руслан Слободян.

Під час засідання члени колегії заслухали інформацію від керівників профільних самостійних структурних підрозділів про результати роботи Держенергонагляду під час проходження осінньо-зимового періоду 2023-2024 років та підготовку операторів системи передачі й операторів систем розподілу до прийдешнього ОЗП та теплових господарств до наступного опалювального періоду. Також обговорили кадрові питання та фінансове забезпечення відомства, як важливі складові подальшого розвитку та сталого функціонування інспекції.

За результатами засідання колегія визнала роботу Держенергонагляду під час проходження осінньо-зимового періоду 2023-2024 років ефективною, що дозволило запобігти значній кількості аварійних ситуацій та їх негативним наслідкам, а також ухвалила відповідні рішення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux